Raketa z Gazy zabila dieťa, Izrael pritvrdí útoky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pásmo Gazy
Foto: SITA/AP

GAZA 23. augusta (WEBNOVINY) – Izraelské letectvo v sobotu pokračovalo v náletoch v Pásme Gazy a palestínski militanti zase pokračovali v ostreľovaní židovského štátu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok pohrozil zintenzívnením ofenzívy proti militantnému hnutiu Hamás. Má ísť o reakciu na smrť štvorročného izraelského chlapca, ktorého zabila raketa odpálená z Gazy. Za útok podľa Netanjahua zaplatí Hamás „vysokú cenu“.

Obrazom: Boje v Gaze neutíchajú

Nepriame rokovania medzi Izraelom a Hamásom organizované v Egypte stroskotali ešte v utorok. Zatiaľ nie sú žiadne známky, že by mali byť v dohľadnom čase obnovené.

Od krachu rozhovorov vypálili Palestínčania na Izrael takmer 500 rakiet a židovský štát zase počas útokov v Gaze zabil 65 Palestínčanov. Celkovo ich od vypuknutia konfliktu z 8. júla zomrelo 2 076, z toho väčšinu tvoria civilisti. Na izraelskej strane hlásia štyroch mŕtvych civilistov a 64 obetí na strane vojakov.

Militantné hnutie Hamás v sobotu podporilo snahy Palestínčanov o začlenenie sa do štruktúr Medzinárodného trestné súdu (ICC). Hamás o tom informoval prostredníctvom oficiálneho písomného stanoviska.

Reagoval tým na nedávnu iniciatívu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý sa do ICC pokúša dostať v snahe súdiť Izrael za vojnové zločiny spáchané v Gaze. Abbás však ešte minulý mesiac vyhlásil, že žiadosť podá len v prípade, že ju podporia všetky palestínske frakcie.

ICC sa zaoberá trestaním jednotlivcov za vojnové zločiny, no len v prípade, že krajina ich odmieta alebo nemôže súdiť sama. Izrael nie je členom ICC, takže súd nemá v židovskom štáte právomoci. Túto právomoc by mu mohla poskytnúť jedine rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, takýto krok by však s najväčšou pravdepodobnosťou vetovali Spojené štáty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu