Ukrajinci obvinili Rusov, že v konvoji odviezli zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

DONECK/IZVARNO 23. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinská armáda v sobotu obvinila Rusko z kradnutia zbraní prostredníctvom kamiónov, ktoré boli podľa Moskvy súčasťou humanitárneho konvoja.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Andrij Lysenko tvrdí, že Rusi do nákladných vozidiel nakladali zbrane zhabané z ukrajinskej zbrojovky Topaz známej produkciou radarových systémov a továrne v Luhansku vyrábajúcej zásobníky do strelných zbraní.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajina medzitým informovala, že 184 kamiónov ruského konvoja, ktorý hranice prekročil v piatok bez súhlasu Kyjeva, sa už vrátilo do Ruska. Kyjev však nevedel spresniť, koľko nákladných vozidiel stále zostalo na území Ukrajiny. Podľa odhadov hranice prekročilo celkovo asi 220 vozidiel.

Rusko prostredníctvom hovorcu ministerstva zahraničných vecí uviedlo, že celý konvoj je už späť vo vlasti. Ten mal podľa Moskvy slúžiť na dodanie humanitárnej pomoci obyvateľom postihnutých bojmi na východnej Ukrajine. Kyjev sa ale obáva, že vo vozidlách boli zbrane určené proruským povstalcom.

Nepovolené prekročenie hranice zo strany Rusov vyvolalo vlnu nevôle nielen v Kyjeve, ale aj Spojených štátoch, Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. Návrat konvoja by mohol napätie medzi Západom a Ruskom znížiť.

Obrazom: Obrazom: Ruský konvoj v sobotu opustil územie Ukrajiny

Ukrajinské úrady v piatok oznámili, že ruský konvoj s humanitárnou pomocou bez povolenia prekročil ukrajinské hranice a medzičasom už dorazil do povstaleckého mesta Luhansk. Kyjev to označil za „priamu inváziu“, armáda však nezasiahla, aby sa vyhla „provokáciám“.

Moskva má totiž pri spoločných hraniciach tisíce vojakov a navyše varovala pred akýmkoľvek pokusom o „narušenie“ konvoja. Neuviedla však, aké kroky by podnikla, keby ukrajinské sily zasiahli. Konvoj stál na rusko-ukrajinských hraniciach už takmer týždeň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať