Letisko v líbyjskom Tripolise dobyli islamistické milície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Boje v Líbyi neutíchajú. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 24. augusta (WEBNOVINY) – Letisko v líbyjskom hlavnom meste Tripolis v nedeľu po takmer mesačnom boji s milíciami zo Zintánu definitívne obsadili ozbrojené milície z Misráty. Pre boje bolo letisko už dlhší čas uzavreté.

Na sociálnych médiách sa objavili fotografie oslavujúcich militantov stojacich na civilných lietadlách aj v budove hlavného terminálu. Pre ozbrojencov z Misráty ide o dôležitý prelom v ich snahe získať kontrolu nad celým Tripolisom. Ozbrojenci zo Zintánu kontrolovali letisko posledné tri roky.

Tragic: Deluded into civil war; Young Libyan Boys celebrating seizing control of #Tripoli Airport.

#Libya #ليبيا pic.twitter.com/Fm9FLfvnpK— لؤي عمران (@loayomran) August 24, 2014

Boje pri Tripolise sa začali v júli, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Zrážky zabili skoro sto ľudí a zničili desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť. V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN aj Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye a krajinu z veľkej časti opustili aj západní diplomati.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať