Video: Paríž oslavuje 70. výročie oslobodenia od nacistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pariz nacizmus oslobodenie
Fotografia z 25. augusta 1944. Na snímke sú Francúzi s vyrobenými vlajkami, ktorí spievajú pieseň na privítanie fracúzskych a amerických vojakov počas oslobodenia spod nadvlády nacizmu po druhej svetovej vojne. Foto: archív, SITA/AP Harry Harris

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Paríž si v pondelok pripomína 70. výročie oslobodenia od vojsk Tretej ríše pod vedením nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Pri tejto príležitosti je vo francúzskej metropole naplánovaných mnoho akcií aj za účasti najvyšších lídrov krajiny. Bude medzi nimi aj prezident François Hollande, ktorý prednesie slávnostný prejav na pôde parížskej radnice.

Večer si na námestí pred ňou Parížania aj zatancujú. Presne na tomto mieste 25. augusta 1944 vodca odbojárov a neskorší francúzsky prezident Charles de Gaulle predstúpil pred obyvateľov a mesta a povedal im, že Paríž „povstal a oslobodil sa“.

Video: Dokument Oslobodenie Paríža

https://www.youtube.com/watch?v=2SeuiYHrCGs

Oslobodenie Paríža sa začalo 19. augusta 1944 a trvalo šesť dní, až kým sa okupujúce nemecké vojská nestiahli z mesta. Nacisti Parížu vládli od júna 1940.

Na oslobodzovacej akcii sa zúčastňovali aj americké sily. Priamym svedkom historickej udalosti sa stal aj spisovateľ Ernest Hemingway, ktorý v tom čase pracoval ako vojenský dopisovateľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeFrancois Hollande