Sýrski povstalci prepustili uneseného amerického novinára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter theo curtis
Unesený americký novinár Peter Theo Curtis. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 25. augusta (WEBNOVINY) – Sýrska povstalecká skupina Džabhat an-Nusra v nedeľu prepustila novinára z USA, ktorého údajne uniesla v októbri 2012 krátko po tom, ako pricestoval do krajiny zmietanej vojnou. Miliatnti spriaznení s teroristickou organizáciou al-Kájda tak urobili necelý týždeň po tom, ako Američanov šokovali videozábery popravy ďalšieho novinára z USA uneseného v Sýrii približne v rovnakom období.

Poradkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Susan Riceová informovala, že 45-ročný Peter Theo Curtis pochádzajúci zo štátu Massachusetts je už v bezpečí mimo územia Sýrie, o čom dostal správu aj prezident Barack Obama, ktorý zhodou okolností dovolenkoval práve v Massachusetts.

Obrazom: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Jeden z vysokých predstaviteľov Obamovej administratívy pod podmienkou anonymity prezradil, že Curtisa vydali USA cez Golanské výšiny okupované Izraelom, odkiaľ ho mali ďalej presunúť do Tel Avivu. Katarské ministerstvo zahraničných vecí ešte v nedeľu potvrdilo, že jeho prepustenie sa uskutočnilo zásluhou emirátu. Podľa vyhlásenia zverejneného katarskou oficiálnou tlačovou agentúrou Curtisa vydali do rúk zástupcov OSN.

Džabhat an-Nusra je jednou z islamistických povstaleckých skupín bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Znepriatelená skupina Islamský štát, ktorá ovláda rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, minulý týždeň zverejnila videozábery zachytávajúce údajne popravu 40-ročného amerického novinára Jamesa Foleyho. Jeho sťatie malo byť pomstou za podporu, ktorú Američania poskytujú irackým a kurdským silám bojujúcim proti povstalcom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama