Na Ukrajine vraj útočia Rusi prezlečení za povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 25. august (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyjadril „mimoriadne znepokojenie“ nad pohybom ruských vojenským vozidiel cez hranice a ruským úmyslom vyslať druhý konvoj „takzvanej“ humanitárnej pomoci na Ukrajinu, uviedla jeho kancelária.

Porošenko sa tak podľa nej vyjadril počas telefonickej konverzácie s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom pred utorkovým stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, na ktorom sa zúčastnia aj vysokopostavení predstavitelia Európskej únie.

Ukrajinské vládne sily pri meste Novoazovsk na juhovýchode krajiny v pondelok zasiahli proti kolóne obrnených vozidel, ktorú miesta provládna milícia označila za „inváziu ruských okupantov“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa príspevku armádnej tlačovej služby na sieti Facebook zastavila protivníkov pohraničná stráž iba niekoľko kilometrov od hranice s Ruskom, zatiaľ čo hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrij Lysenko informoval o pokuse otvoriť nový front zo strany „ruskej armády v prezlečení za bojovníkov Donbasu“.

Rusi prezleční za separatistov

Veliteľ radikálnej provládnej milície Azov na Facebooku napísal, že približne 50 obrnených vozdiel prišlo do oblasti na pobreží Azovského mora z Ruska, pričom asi 40 z nich smerovalo na západ k mestu Mariupoľ pod kontrolou Kyjeva a zvyšok sa presúval severným smerom k mestu Amvrosijivka.

Boje medzi armádou a separatistickými povstalcami sa pritom v poslednom období sústreďovali v okolí Donecka a Luhanska, dvoch najväčších miest na nepokojnom východe Ukrajiny.

„Dnes ráno sa ruská armáda v prezlečení za (separatistických) bojovníkov Donbasu pokúsila otvoriť novú oblasť vojenského stretu na juhu Doneckej oblasti,“ povedal Lysenko pred novinármi v Kyjeve. Kolónu podľa neho tvorilo desať tankov a dve obrnené pechotné vozidlá.

Vypukla vojna

Oblastný veliteľ Ukrajinskej národnej gardy agentúre Reuters telefonicky potvrdil, že „tam vypukla vojna“, v rozhovore však podľa vlastných slov nemohol pokračovať. Veliteľ milície Azov tvrdí, že pohyb kolóny sprevádzala delostrelecká paľba spoza ukrajinsko-ruskej hranice, nepriateľské sily sa však podarilo „lokalizovať a zľahka neutralizovať“.

Jedna z obyvateliek Novoazovska prostredníctvom telefónu informovala, že v ranných hodinách videla „nie menej ako sedem“ tankov ako aj rakety typu Grad a obrnené vozidlá. Niektoré z tankov boli podľa nej označené symbolmi separatistickej skupiny používajúcej názov Pravoslávna oslobodzovacia armáda. Sily údajne obsadili dedinu Markine vzdialenú od Novoazovska približne sedem kilometrov a ostreľovali mesto.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že o údajnom vpáde na Ukrajinu z územia Ruska nepočul, na túto tému sa však podľa neho šíri „mnoho dezinformácií“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoSergej Lavrov