Palestínsky prezident chce, aby konflikt ukončila OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gaza
Gazu ničia izraelské útoky. Foto: SITA/AP

RÁMALLÁH 25. augusta (WEBNOVINY) – Palestínsky prezident Mahmúd Abbás chce požiadať medzinárodné spoločenstvo, aby stanovilo pevný termín, dokedy musí Izrael ukončiť okupáciu území obsadených počas vojny v roku 1967 a umožniť vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu.

V nedeľu o tom informovali nemenovaní Abbásovi spolupracovníci, podľa ktorých je takýto návrh súčasťou jeho plánu pre obdobie po skončení terajšej vojny v Pásme Gazy. Očakáva sa, že predstavenie zámeru bude súčasťou utorňajšieho zasadnutia palestínskeho vedenia, zatiaľ čo samotný prezident sa cez víkend v rozhovore pre egyptskú televíziu vyjadril, že so svojimi plánmi už čoskoro oboznámi arabských, amerických aj európskych lídrov.„Je to nekonvenčné riešenie, no nebudem vyhlasovať vojnu Izraelu. Je to politické a diplomatické riešenie,“ povedal Abbás.

Obrazom: Boje v Gaze neutíchajú

Požiadavka na nezávislosť

Prezident zatiaľ nechcel prezradiť podrobnosti, povedal však, že v septembrovom príhovore na pôde OSN vysloví požiadavku Palestínčanov na okamžitú nezávislosť. „Inak bude táto príležitosť navždy stratená,“ dodal. Jeden z palestínskych predstaviteľov tvrdí, že Abbás po dvoch desaťročiach bezúspešného úsilia o dosiahnutie mieru s Izraelom prostredníctvom rokovaní stráca ilúzie a židovský štát chce k ukončeniu okupácie prinútiť iným „mechanizmom“.

Súčasťou plánu je údajne požiadavka, aby na stiahnutie z obsadených území vyzvala Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN). Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua informácie odmietla komentovať s tým, že chce najskôr získať podrobnosti oficiálnou cestou.

Izrael chcú žalovať za vojnové zločiny

Palestínske vedenie si pre budúci štát nárokuje Západný breh Jordánu, východný Jeruzalem ako aj Pásmo Gazy, z ktorého sa Izraelčania stiahli v roku 2005, v roku 2007 ho však ovládlo radikálne hnutie Hamás a momentálne je dejiskom krvavého konfliktu. Izraelčania úplné obnovenie hraníc z roku 1967 odmietajú a v prípade konania BR OSN sa pravdepodobne obrátia na USA ako jedného zo stálych členov s právom veta.

Ak by ho Washington opäť využil, podľa jedného z predstaviteľov Palestínčania otvoria proces pristúpenia k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), od čoho si sľubujú možnosť stíhať Izraelčanov za vojnové zločiny. Palestínski predstavitelia podali takúto žalobu ešte v júli, jurisdikcia ICC je však nejasná, keďže Palestína je aj po zvýšení svojho štatútu v OSN iba „nečlenským pozorovateľským štátom“. Signatárom zmluvy o ICC nie je ani Izrael a sudcovia by tak mohli konať jedine na základe rezolúcie OSN.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mahmúd Abbás
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov