Vojenská eskalácia podľa Putina krízu na Ukrajine nevyrieši

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin, Petro Porošenko
Zľava: Ruský prezident Vladimir Putin sa v Minsku stretol s ukrajinskou hlavou štátu Petrom Porošenkom. Foto: SITA/AP

KYJEV 26. augusta (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že krízu na Ukrajine nie je možné vyriešiť ďalšou vojenskou eskaláciou či bez dialógu so zástupcami východoukrajinských oblastí s rusky hovoriacim obyvateľstvom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vyjadril sa tak počas rokovaní v bieloruskom Minsku za účasti ukrajinského náprotivka Petra Porošenka. Ten za jediné účinné nástroje na ukončenie krviprelievania na východe Ukrajiny označil kontrolu hranice s Ruskom, zastavenie prísunu zbraní povstalcom a prepustenie vojnových zajatcov. Podľa Porošenka chcú z krízy všetci aktéri vyjsť dôstojne a v záujme dosiahnutia mieru je prístupný všetkým názorom.

Je to prvé stretnutie Petra Porošenka a Vladimira Putina od júna tohto roku, keď sa nakrátko stretli v Normandii na oslavách vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny.

Rusko by mohlo stratiť vyše dve miliardy eur

Na rokovaniach sa zúčastňuje aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, ktorá na úvod vyhlásila, že Ukrajincom chce pomôcť dosiahnuť „mier a bezpečnosť“, ale aj zachovať územnú celistvosť krajiny a „dobré vzťahy so susedmi“.

Kríza pritom súvisí s asociačnou dohodou medzi Kyjevom a EÚ, ktorej nepodpísanie predošlým ukrajinským vedením pre nátlak zo strany Ruska viedlo začiatkom roka k prevzatiu moci opozíciou a vzbure obyvateľov ruskej národnosti.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Podľa utorňajšieho vyjadrenia Putina by mohlo uzavretie obchodného paktu medzi Ukrajinou a EÚ spôsobiť ruskej ekonomike straty vo výške 100 miliárd rubľov (2,1 miliardy eur) a postihnuté budú aj Bielorusko a Kazachstan ako partneri Moskvy v colnej únii. Varoval, že Rusko v takom prípade zavedie odvetné obchodné opatrenia. Účastníkmi rokovaní v Minsku sú aj viacerí európski komisári a predstavitelia Bieloruska i Kazachstanu.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že rokovania o ukrajinskej kríze v Minsku, podľa všetkého neprinesú žiadny veľký prelom, no mohli by pomôcť naštartovať mierový proces. „Podľa všetkého je dnes ťažké očakávať veľký prelom, no mali by sme začať proces vedúci k mieru,“ povedal Lukašenko na stretnutí s hlavnou diplomatkou Európskej únie Catherine Ashtonovou pred začiatkom rokovaní.

Porošenko si praje odchod separatistov

Porošenko nedávno informoval, že Rusko chce vyzvať, aby zariadilo odchod proruských separatistov z Ukrajiny. Tamojšie vedenie totiž obviňuje Moskvu z organizovania povstania na východe krajiny, ktoré si už vyžiadalo vyše 2000 mŕtvych. Porošenko podľa vlastných slov ide na rokovania s úmyslom nájsť mierové riešenie konfliktu.

K utorkovému summitu sa vyjadril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý zopakoval výzvu Ruska na uzavretie prímeria a začatie rozhovorov medzi vládou a povstalcami. Zároveň vyhlásil, že Západ by nemal klásť všetku zodpovednosť na Moskvu. „Dúfam, že naši západní kolegovia nečakajú, že za nich všetko zázračne vyriešime. Takto to nefunguje,“ povedal v pondelok novinárom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LukašenkoCatherine AshtonováPetro PorošenkoSergej LavrovVladimir Putin