Obama sľubuje vykorenenie rakoviny zvanej Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama načrtol dlhodobejšiu stratégiu boja proti militantom Islamského štátu v Iraku. Foto: SITA/AP

CHARLOTTE 26. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v utorok prisľúbil, že vrahovia novinára Jamesa Foleyho budú potrestaní za svoj zločin.

Obama sľubuje boj proti Islamskému štátu

Spojené štáty podľa neho nezabudnú a „barbarských teroristov“ postavia pred spravodlivosť. Obama tak opäť reagoval na popravu Foleyho, ktorého po dvoch rokoch zadržiavania v Sýrii zabili militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát.

Obrazom: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Popravu nahrali na videozáznam. Obama tiež pripustil, že boj proti Islamskému štátu nebude ľahký, zdôraznil však, že jeho vláda urobí všetko na ochranu Američanov. „Vykorenenie rakoviny ako Islamský štát nebude ľahké a nebude rýchle,“ vyhlásil.

Američania začali prieskumné lety nad krajinou

Spojené štáty začali uskutočňovať prieskumné lety nad Sýriou, ktoré by mohli byť prípravou na letecké útoky proti militantnej skupine Islamský štát. Americkí predstavitelia o tom informovali po tom, ako takýto postup údajne odsúhlasil prezident Barack Obama. Ten podľa vyhlásení Bieleho domu o prípadných vojenských zásahoch zatiaľ nerozhodol, zatiaľ čo predstavitelia ministerstva obrany hovoria o viacerých možnostiach vrátane náletov.

Podľa jedného zo zdrojov potrebuje Washington najskôr získať spoľahlivé spravodajské informácie zo Sýrie, a to aj prostredníctvom prieskumných letov. Tie náčelník armádneho generálneho štábu Martin Dempsey počas utorňajšieho pobytu v afganskom Kábule odmietol komentovať, vyhlásil však, že USA chcú mať jasnejší obraz o militantoch v Sýrii.

Na agresívnejší postup voči sunnitským povstalcom v Iraku a Sýrii vyzývajú v USA najmä republikánski poslanci, podľa ktorých umiernenosť voči Islamskému štátu ohrozuje Spojené štáty. Na spoluprácu Západu a Sýrie v boji proti Islamskému štátu vyzval v pondelok aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západné a arabské krajiny by podľa neho mali prekonať svoj odpor voči sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Assadovi a spolupracovať s ním v boji proti extrémistom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaSergej Lavrov