Porošenko chystá plán prímeria, Putin čaká iniciatívu Kyjeva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin
Ruský prezident Vladimir Putin počas rokovaní s ukrajinským prezidentom Porošenkom v bieloruskom Minsku. Bielorusko, Misk, 26. augusta 2014. Foto: SITA/AP

KYJEV/MINSK 27. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu ohlásil prípravy plánu s cieľom dosiahnuť čo najskôr prímerie medzi Kyjevom a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny, ktoré podľa neho „musí byť rozhodne obojstranného charakteru“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vyjadril sa tak po rokovaniach v Minsku za účasti ruského náprotivka Vladimira Putina, vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej ako aj lídrov Kazachstanu a Bieloruska.

Putin prítomným novinárom potvrdil, že s Porošenkom hovoril o potrebe urýchleného ukončenia krviprelievania na Ukrajine, vytvorenie podmienok pre uzavretie prímeria so separatistami je však podľa neho úlohou Kyjeva.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Dodal, že Rusko „v prípade otvorenia mierového procesu urobí všetko pre to, aby ho podporilo“. Podľa Putina je výsledkom stretnutia taktiež dohoda, že Kyjev a Moskva budú rokovať o obnovení dodávok ruského plynu.

Prezidenti v utorok absolvovali v Minsku približne dvojhodinové stretnutie medzi štyrmi očami, ktorému predchádzalo šesť hodín rokovaní v širšom formáte. Porošenko rokovania opísal ako „tvrdé a zložité“, zatiaľ čo podľa Ashtonovej lídri spolu hovorili v „srdečnej a pozitívnej“ atmosfére.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v stredu uviedol, že prísun ruských vojakov a zbraní na Ukrajinu je veľký problém a Moskva musí zabezpečiť, aby to prestalo.

Podľa Steffena Seiberta bol summit v Minsku medzi ukrajinským a ruským prezidentom Petrom Porošenkom a Vladimirom Putinom dobrý prvý krok smerom k vyriešeniu krízy, no teraz musia nasledovať konkrétne kroky. „Predpokladom na uzavretie dvojstranného prímeria je, že Rusko prispeje k deeskalácii a že dôjde k dohode o zabezpečení hraníc,“ povedal Seibert. P

Seifert vyhlásil, že už dávno mali byť tieto hranice dôsledne zabezpečené a všetky formy vojenskej podpory separatistom cez túto hranicu ukončené. „Zato nesie veľkú zodpovednosť Rusko,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin