Ukrajina čaká pomoc od NATO, povstalci obsadili Novoazovsk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

NOVOAZOVSK 27. augusta (WEBNOVINY) – Proruskí povstalci v stredu obsadili mesto Novoazovsk na juhovýchode Ukrajiny po troch dňoch ťažkých bojov s vládnymi silami. Informoval o tom starosta mesta Oleg Sidorkin.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Nepovedal, koľko povstalcov vstúpilo do mesta ani aké budovy sa im podarilo obsadiť. Povstalci v stredu vypálili najmenej 20 striel a nad mestom sa vznášali oblaky čierneho dymu. Jedna zo striel zasiahla nemocnicu a zranila štyri osoby.

Mesto Novoazovsk má strategickú pozíciu

Novoazovsk je strategicky dôležité mesto pri Azovskom mori. Je vzdialené len niekoľko kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice leží na ceste, ktorá vedie z Ruska do významného ukrajinského prístavu Mariupoľ a ďalej smerom na západ k Rusmi anektovanému Krymu.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Fakt, že separatisti po prvýkrát prerazili tak ďaleko na juh naznačuje, že ich juhovýchodný front dostal posily. Podľa ukrajinskej armády je najpravdepodobnejšie, že prišli z Ruska, pretože odinakiaľ sa k mestu dostať nemohli.

Ukrajina očakáva od NATO skutočnú pomoc

Ukrajina očakáva, že na blížiacom sa summite NATO vo Walese prijme Spojenými štátmi vedená Severoatlantická aliancia rozhodnutia o skutočnej pomoci Ukrajine, povedal v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „NATO je náš partner a my očakávame skutočnú pomoc od našich západných partnerov a od aliancie,“ uviedol Jaceňuk na zasadnutí vlády.

Povedal tiež, že Kyjev vie o plánoch Moskvy zastaviť v zime tok plynu do Európy. „Táto situácia v sektore energetiky je zložitá. Vieme o plánoch Ruska zablokovať túto zimu tranzit plynu aj do krajín Európskej únie.“ Ruský exportér plynu Gazprom ani ruské ministerstvo energetiky zatiaľ na Jaceňukove slová nereagovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk