NATO chce vybudovať nové základne na východe Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO
Foto: SITA/AP

BRUSEL 28. augusta (WEBNOVINY) – NATO plánuje vybudovať nové základne na území východoeurópskych krajín s cieľom posilniť ich obranyschopnosť vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine. Uviedol to v stredu zverejnenom rozhovore s vybranými európskymi denníkmi generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.

Veľké krajiny trvalé základne odmietajú

Podľa jeho slov potrebuje aliancia v záujme dostatočnej ochrany svojich východoeurópskych členov mať v regióne dostatok kapacít. Na presnom postupe a spôsobe prekonania rozdielnych pohľadov na vec sa podľa dánskeho expremiéra dohodnú krajiny na septembrovom summite NATO vo Walese.

Trvalé základne aliancie v Európe totiž odmietajú veľké krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko. Súčasťou dohody má podľa neho byť aj modernizácia ukrajinských ozbrojených síl v záujme schopnosti čeliť ruskej hrozbe. Rasmussen poukázal, že situácia sa vo vzťahoch s Ruskom po marcovom pričlenení ukrajinského polostrova Krym výrazne zmenila. A situácii by sa podľa neho mali prispôsobiť aj krajiny, ktoré nedávajú do rozvoja svojich armád dostatok prostriedkov.

Svet musí čeliť realite

„Od konca studenej vojny sme mali relatívne dobré počasie. Teraz čelíme vážnej klimatickej zmene. To si vyžaduje viac investícií. Politici sa snažili žať zisky z mieru po konci studenej vojny. To je pochopiteľné. Ale teraz sme v úplne novej bezpečnostnej situácii,“ povedal šiestim európskym denníkom vrátane Guardianu, ktorý jeho slová zverejnil.

„Musíme čeliť realite, že Rusko nepovažuje NATO za partnera. Rusko je národom, ktorý, nanešťastie, po prvý raz od druhej svetovej vojny zabral územie silou. Dá sa povedať, že to nikto od Rusov nečakal. Taktiež sme videli, že Rusko má zlepšenú schopnosť rýchlo zareagovať. Dokážu vo veľmi, veľmi krátkom čase zmeniť veľké vojenské cvičenie na ofenzívnu vojenskú operáciu,“ uviedol končiaci šéf aliancie, podľa ktorého sú preto potrebné nové zariadenia v záujme pohotového konania: „To zahŕňa umiestňovanie zásob, materiálu, prípravu infraštruktúry, základne, veliteľstvá. Nakoniec budete vidieť v budúcnosti viditeľnejšiu prítomnosť NATO na východe,“ skonštatoval Rasmussen.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Fogh Rasmussen
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvySeveroatlantická aliancia