Moldavci chcú byť menej závislí od Rusov, majú nový plynovod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plynovod
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

KIŠIŇOV 27. augusta (WEBNOVINY) – Moldavský premiér Iurie Leanca v stredu slávnostne otvoril plynovod, prostredníctvom ktorého bude surovina prúdiť zo susedného Rumunska.

Postsovietska krajina tak zníži svoju závislosť od plynu z Ruska, ktoré je momentálne výlučným dodávateľom suroviny do krajiny. Na dodávkach plynu sa ešte v apríli dohodol so svojím rumunským kolegom Victorom Pontom a spolu za prítomnosti eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera plynovod v stredu aj slávnostne spustili.

Viac ako 40-kilometrový plynovod financovaný Európskou úniou však dopraví iba päť percent Moldavcami spotrebovaného plynu. Do troch rokov by však rumunský plyn mohol prúdiť aj do hlavného mesta Kišiňov, kde je najviac odberateľov. Leanca vyjadril vieru, že ceny budú nižšie ako od ruského energetického koncernu Gazprom.

Moldavsko v júni podpísalo s EÚ prelomovú asociačnú dohodu a chcelo by sa stať jej členom v roku 2019. Problémom pre ambície vlády môže byť postoj proruského separatistického regiónu Podnestersko. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavcami, Rusmi a Ukrajincami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať