Situácia na Ukrajine je zlá, mesto na východe obsadili Rusi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
V boji proti ukrajinským vojskám vraj pomáhajú separatistom aj Rusi. Foto: SITA/AP

MOSKVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. „To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny,“ povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni.

Obsadené sú vraj aj ďalšie mestá

Ukrajina podľa neho považuje túto inváziu za „akt agresie“ zo strany Ruskej federácie. Prokopčuk dodal, že okrem Novoazovska príslušníci normálnej ruskej armády obsadili aj ďalšie mestá v jeho okolí. Ruský vyslanec pri OBSE Andrej Kelin inváziu vylúčil a opäť poprel, že by sa ruskí vojaci nachádzali na Ukrajine. „Žiadne ruské jednotky v žiadnom bode neprekročili ukrajinskú hranicu,“ zdôraznil.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny. Porošenko povedal, že v súvislosti s rapídnym zhoršením situácie v Doneckom regióne je teraz jeho miesto v Kyjeve. Vyhlásenie prichádza po tom, čo sa proruskí povstalci zmocnili mesta Novoazovsk a teraz hrozia obsadením Mariupoľu. Úspech povstalcov predstavuje otvorenie nového juhovýchodného frontu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Porošenko bude žiadať zasadnutie OSN

Porošenko preto oznámil, že po novom vývoji zvolal zasadnutie ukrajinskej bezpečnostnej rady. Dodal tiež, že bude žiadať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa krízou zaoberalo. „Rozhodol som sa zrušiť svoju pracovnú návštevu Tureckej republiky z dôvodu ostrého zhoršenia situácie v Doneckom regióne…keďže do Ukrajiny priviezli ruských vojakov,“ povedal ukrajinský prezident.

Strata Novoazovsku predstavuje ranu vládnym silám, keďže ohrozuje veľký prístav Mariupoľ ležiaci západnejšie pozdĺž pobrežia. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko pre agentúru Reuters povedal, že pri Azovskom mori nadobudli pevnú pôdu pod nohami a ich cieľom je prebojovať sa k Mariupoľ. Potvrdil tiež, že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov, medzi nimi slúžiaci ruskí vojaci, ktorí majú dovolenku.

Situáciou sa budú zaoberať európski ministri

Rusko, podobne ako predtým v už na anektovanom na Kryme, opakovane odmieta, že by v konfliktnej zóne malo svojich vojakov a ministerstvo obrany sa k správam o ruských tankoch v Novoazovsku odmietlo vyjadriť.

Mimoriadny summit v Bruseli sa bude v sobotu zaoberať aj vyhrocujúcou sa situáciou na Ukrajine. Zúčastní sa na ňom aj ukrajinský prezident, čo podľa BBC potvrdila vo štvrtok hovorkyňa hlavnej predstaviteľky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej Maja Kocijančičová. „Sme extrémne znepokojení najnovším vývojom na Ukrajine,“ povedala hovorkyňa. Situáciou na Ukrajine sa budú zaoberať v piatok a sobotu aj európski ministri zahraničia v Miláne. Únia zopakovala svoju výzvu Rusku, aby bezodkladne zastavilo bojové akcie na hraniciach ako aj dodávky zbraní a bojovníkov z Ruska na Ukrajinu.

Ruskí vojaci radšej bojujú na Ukrajine, ako dovolenkujú

Líder proruských separatistov na východe Ukrajiny Alexander Zacharčenko potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Informovala o tom ruská televízia.

„Bojujú medzi nami slúžiaci vojaci, ktorí trávia svoju dovolenku radšej ako na pláži s nami, medzi bratmi, ktorí bojujú za svoju slobodu,“ povedal Zacharčenko v rozhovore pre Vesti.ru, internetovú stránku ruskej štátnej televízie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko