Nútené zmiznutia podľa Pan Ki-muna nepatria do 21. storočia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pan Ki mun
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Fenomén takzvaných nútených zmiznutí v súčasnosti nie je geograficky obmedzený, ale predstavuje celosvetový problém.

Organizácia Spojených národov na to upozorňuje v správe pred sobotňajším Medzinárodným dňom obetí nútených zmiznutí, ktorý si predstavitelia pravidelne pripomínajú od roku 2011. Zatiaľ čo v minulosti takýto nástroj využívali prevažne vojenské diktatúry, dnes po ňom siahajú v rôznych konfliktoch, pričom zostáva „jednou zo stratégií šírenia teroru v spoločnosti“, ktorú ovplyvňuje „ako celok“.

„V tento vážny deň zdôrazňujem tými najostrejšími slovami, že podľa medzinárodného práva by nemal byť nikto zadržiavaný v tajnom väzení… Nútené zmiznutie je praktika, ktorú v 21. storočí nemožno tolerovať,“ vyhlásil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Za obzvlášť znepokojujúce organizácia v tejto súvislosti označuje zastrašovanie obhajcov ľudských práv, príbuzných obetí, svedkov a právnikov, ale aj ospravedlňovanie porušovania záväzkov jednotlivých štátov protiteroristickými aktivitami a stále rozšírenú beztrestnosť. „Osobitná pozornosť tiež musí byť venovaná špecifickým skupinám obzvlášť zraniteľných osôb, ako sú deti a ľudia s postihnutím,“ dodáva OSN.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov