Česi pošlú Kurdom zbrane, do Iraku poputujú tony munície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Pri útoku šiitských milícií na sunnitskú mešitu v Iraku prišlo o život najmenej 68 ľudí. Foto: SITA/AP

PRAHA 28. augusta (WEBNOVINY) – Česká armáda pošle do Iraku zbrane príslušníkom kurdskej menšiny, ktorí bojujú proti islamských extrémistom. O vyčlenení pomoci v stredu večer rozhodla česká vláda.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Podľa ministra obrany Martina Stropnického pôjde o celkovo 500 ton materiálu. Jeho jadrom budu milióny nábojov do kalašnikovov a tisíce granátov. Muníciu zo starších zásob českej armády za viac ako 40 miliónov českých korún do Iraku dopraví americká armáda.

Česi sa tak zaradili k prvým krajinám, ktoré potvrdili pomoc pre Kurdov. Tí podľa Stropnického, ktorého cituje portál českého denníka Mladá fronta Dnes, žiadajú svet o ručné zbrane a muníciu sovietskeho pôvodu. Zbrane Kurdom zvažuje poslať spomedzi krajín EÚ aj Británia, Taliansko či Nemecko. Irán, Francúzsko a USA tak už urobili v priebehu augusta.

Líder irackých Kurdov Masúd Barzání pred dvoma týždňami požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby vyzbrojilo Kurdov a pomohlo im tak brániť sa proti postupujúcim islamistom zo skupiny Islamský štát.

Tí sa ešte v júni zmocnili veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojili s priľahlým územím Sýrie do spoločného štátu. Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať