NATO bude rokovať o Ukrajine, o stretnutie požiadal Kyjev

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 29. augusta (WEBNOVINY) – Vyslanci 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie sa v piatok stretnú so zástupcom Kyjeva pri NATO na mimoriadnom rokovaní o situácii na východe Ukrajiny. Vo štvrtok o tom informoval nemenovaný predstaviteľ aliancie.

Stretnutie sa uskutoční na žiadosť vlády v Kyjeve, ktorá obvinila Rusko z vyslania jednotiek na východ Ukrajiny. Tá síce nie je členom NATO, no stretnutia Komisie NATO-Ukrajina sa konajú pravidelne.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdil nasadenie ruských vojakov na východe krajiny, kde bojujú po boku separatistov. Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov.

„Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov,“ vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO. Aj premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko uviedol, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Povedal, že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy