Na Ukrajine operuje tisíc ruských vojakov, NATO má zábery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MONS 29. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje situáciu v konfliktnej zóne na východe Ukrajiny za mimoriadne zložitú, no kontrolovateľnú.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Porošenko rade bezpečnosti štátu povedal, že ruskí vojaci prišli na pomoc povstalcom po nedávnych vojenských úspechoch ukrajinskej armády. „Sme schopní sa ubrániť. Hlavné je vyhnúť sa panike,“ odkázal podľa jeho hovorcu ukrajinský líder.

Porošenko zrušil návštevu Turecka

Ukrajinská hlava štátu v reakcii na situáciu zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Aj ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. „To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny,“ povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Povedal že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov.

NATO hovorí o tisícke ruských vojakov

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov. Novinárom to pod podmienkou anonymity vo štvrtok povedal vojenský veliteľ aliancie v Belgicku.

Konanie Ruska pritom označil skôr za „vpády“ než za inváziu. „Odhadujeme, že na Ukrajine teraz pôsobí vyše 1000 ruských vojakov,“ vyhlásil s tým, že Rusi podporujú separatistov na východe krajiny a bojujú po ich boku.

Novinárom ukázal satelitné zábery z 23. augusta, na ktorých vidieť moderné ruské delostrelecké jednotky za hranicou východnej Ukrajiny. „Ide o veľmi dômyselné zariadenia, ktoré si vyžadujú vycvičený personál,“ povedal a dodal, že je vysoko nepravdepodobné, že tieto zbrane by mohli obsluhovať separatisti. Výcvik na ich používanie totiž podľa neho trvá mesiace. „Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov a chce sa v tejto oblasti udržať,“ vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO.

Rusko, podobne ako predtým v už na anektovanom na Kryme, opakovane odmieta, že by v konfliktnej zóne malo svojich vojakov a ministerstvo obrany sa k správam o ruských tankoch v Novoazovsku odmietlo vyjadriť.

Ukrajina
Foto: SITA/AP
Ukrajina
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy