Američania na Ukrajine nezasiahnu, Obama chce ďalšie sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Barack Obama Foto: SITA/AP

WASHINGTON 29. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama vo štvrtok označil aktuálny vývoj na Ukrajine za pokračovanie toho, čo sa na východe postsovietskej krajiny deje už niekoľko mesiacov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf Bieleho domu zároveň odmietol označiť dianie na základe informácií o prítomnosti ruských vojakov za inváziu. Skonštatoval však, že Rusko podporuje, trénuje a financuje povstalcov a ruský prezident Vladimir Putin tak ignoruje možnosti na hľadanie diplomatického riešenia krízy.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Spojené štáty sa však podľa jeho slov vojensky do situácie nezapoja. Obama zároveň potvrdil, že USA zatiaľ nemajú dotiahnutú stratégiu boja proti islamských extrémistom, ktorí kontrolujú veľké územia Iraku a terorizujú státisíce ľudí.

„Nepodnikneme vojenské akcie na vyriešenie ukrajinského problému. To, čo robíme, je mobilizácia medzinárodného spoločenstva v záujme vyvíjania tlaku na Rusko,“ povedal Obama, ktorý chce počas budúcotýždňovej prítomnosti v Európe uistiť spojencov o podpore Washingtonu.

Americká vláda zároveň potvrdila, že Obama vo štvrtok hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a zhodli sa na potrebe zvážiť ďalšie sankcie voči Rusku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaVladimir Putin