Zlyhanie môže viesť k plnorozmernej vojne, tvrdí Porošenko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 30. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko po sobotňajších rokovaniach s predstaviteľmi EÚ oznámil dosiahnutie dohody o príprave nového súboru sankcií voči Rusku, ktorých zavedenie bude závisieť od úspechu jeho mierového plánu.

Ukrajina je blízko bodu, odkiaľ niet návratu

Pred novinármi v Bruseli tiež opätovne varoval, že snahy o vyriešenie separatistického konfliktu na východe Ukrajiny sa blížia k „bodu, odkiaľ niet návratu“ a ich zlyhanie môže viesť k „plnorozmernej vojne“.

„Na základe mojich návrhov, ktoré podporila väčšina členských štátov (EÚ), sú možné… sektorové sankcie tretej úrovne,“ povedal Porošenko v dejisku sobotňajšieho mimoriadneho summitu EÚ, ktorého účastníci sa mali venovať okrem iného aj najnovšiemu vývoju na Ukrajine. „Myslím si, že sme veľmi blízko bodu, odkiaľ niet návratu. Tým je plnorozmerná vojna, ktorá sa už odohráva na území ovládanom separatistami,“ dodal prezident, ktorý podľa vlastných slov stále dúfa, že stretnutie za účasti zástupcov Kyjeva, Moskvy a EÚ naplánované na pondelok by mohlo priniesť prímerie.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Rusko obvinil z intervencie

Porošenko počas návštevy Bruselu znova obvinil Rusko z vojenskej intervencie v jeho krajine, kde sa podľa neho momentálne nachádzajú tisíce zahraničných vojakov a stovky zahraničných tankov. Zároveň informoval o mierových rokovaniach s protivníkmi, v ktorých očakáva už v najbližších dňoch dosiahnutie „ozajstného pokroku“.

Ukrajinský líder ešte v stredu vyjadril záujem o čo najrýchlejšie uzavretie prímeria medzi Kyjevom a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny, situácia v nepokojných oblastiach sa však medzitým ďalej vyostruje.

Ukrajinskú stíhačku zasiahla ruská raketa

Ukrajinské sily v sobotu oznámili, že v boji proti separatistickým povstalcom na východe krajiny prišli o ďalšiu stíhačku, ktorú zasiahla strela z ruského raketometu.

Podľa krátkeho príspevku zverejneného na sieti Facebook došlo k zostreleniu stroja typu Su-25 ešte v piatok, pilot sa však stihol katapultovať a vyviazol nezranený. Ďalšie podrobnosti armáda neuvádza.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ruské tanky údajne zničili domy

Rusko naďalej popiera, že by na východ Ukrajiny posielalo svojich vojakov alebo inak pomáhalo tamojším separatistickým povstalcom. Ukrajinská Rada pre národnú bezpečnosť a obranu však v sobotu prostredníctvom siete Twitter hlásila „pokračovanie priamej vojenskej agresie voči východnej Ukrajine“.

Podľa zverejneného textu sa vládne sily museli stiahnuť z oblastí východne od Luhanska, zatiaľ čo ruské tanky údajne „zničili prakticky všetky domy“ v jednom z tamojších miest.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na spoločnej tlačovej konferencii s Porošenkom varoval Rusko, že EÚ je v súvislosti s ukrajinským sporom pripravená brániť svoje princípy, a vyzval na hľadanie politického riešenia, kým kríza nedosiahne „bod, odkiaľ nie je návratu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe José Manuel BarrosoPetro Porošenko