Video: Spod islandskej sopky Bárdarbunga sa šírili otrasy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Island sopka
Snímka z videa z 19. augusta 2014, na ktorej vidno upozornenia umiestnené na ceste neďaleko sopky Bardarbunga, varujúce ľudí pred možnou erupciou. Sopka sa nachádza pod najväčším ľadovcom na ostrove. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 30. augusta (WEBNOVINY) – Seizmológovia v sobotu zaznamenali pod islandskou sopkou Bárdarbunga zemetrasenie s magnitúdou 5,4, zatiaľ však nič nenasvedčuje novej erupcii, ktorá by mohla narušiť leteckú dopravu.

O najnovších otrasoch informovala tamojšia meteorologická služba, ktorá v piatok vydala pre aerolínie opäť výstrahu najvyššieho stupňa po tom, ako zaznamenala malú erupciu na ľadovci vzdialenom približne 40 kilometrov od hlavného krátera.

Video: Island je pre sopku v strehu

https://www.youtube.com/watch?v=hV33sYiNPog

Situácia sa medzičasom vrátila do normálu, seizmológ Martin Hensch však varoval, že nie je možné predvídať vývoj v „najbližších hodinách a najbližších dňoch“.

Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom na Islande a jeho zvýšená aktivita v posledných týždňoch vyvolala obavy z ochromenia leteckej dopravy, ako tomu bolo v roku 2010, keď vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull. Oblak popola si vtedy vyžiadal uzavretie veľkej časti vzdušného priestoru nad Európou, čo pocítili milióny cestujúcich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať