Lídri Únie ohlásia summit, chcú nové sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko medvedev putin
Foto: SITA/AP

BRUSEL 30. augusta (WEBNOVINY) – Lídri EÚ na sobotňajšom mimoriadnom summite v Bruseli požiadajú vedenie bloku o vypracovanie návrhu nových sankcií, ktoré by v prípade ďalšieho negatívneho vývoja krízy na Ukrajine uplatnil voči Rusku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa zdrojov agentúry Reuters bude prípadné zavedenie sankcií záležať od vývoja na východe Ukrajiny, kde podľa Kyjeva prišli povstalcom aktuálne pomôcť tisíce ruských vojakov. Predbežné nové obmedzenia voči Rusku dostanú za úlohu spoločne pripraviť Európska komisia a diplomatický úrad bloku.

Lídri by mali podľa Reuters taktiež oznámiť konanie mimoriadneho summitu o krokoch na ďalšiu podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti v členských krajinách vo svetle zhoršujúcich sa ukazovateľov, predovšetkým v eurozóne.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Na základe návrhu Talianska a lídrov sociálnodemokratických strán vo vládach členských krajín by sa mal summit konať začiatkom októbra v Ríme. Podľa zdrojov Reuters by sa mal zamerať na „nezamestnanosť mladých, investície a rast“. Samostatne by sa mali ešte na jeseň stretnúť aj lídri krajín používajúcich euro.

Porošenko čaká odpoveď voči agresii

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite v sobotu vyjadrila presvedčenie, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajine a tým fakticky aj proti „celej Európe“. Vyjadrila sa tak po príchode na zasadnutie Európskej rady v Bruseli, ktorého témou bude aj najnovší vývoj na Ukrajine.

Tamojší prezident Petro Porošenko, ktorý sa pred summitom stretol s najvyššími predstaviteľmi EÚ, očakáva „primeranú odpoveď na akt agresie“ zo strany susednej krajiny a hovorí o prítomnosti tisícov zahraničných vojakov na ukrajinskom území. Grybauskaite v tejto súvislosti vyzýva na poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine a rozšírenie zbrojného embarga voči Rusku.

Prezidentka Litvy hovorí o vojne s Úniou

„Je fakt, že Rusko je v stave vojny proti Ukrajine. To znamená, že je v stave vojny proti krajine, ktorá by chcela byť úzko integrovaná v EÚ. Rusko je prakticky v stave vojny proti Európe,“ povedala prezidentka bývalej sovietskej republiky pred novinármi v Bruseli.

„To znamená, že musíme Ukrajine pomôcť… brániť svoje územie a svojich občanov, obzvlášť vojenskými materiálmi, pretože Ukrajina vedie vojnu v mene celej Európy.“ Podľa Grybauskaite je taktiež potrebné zastaviť dodávky Rusku na základe uzavretých zbrojných kontraktov, čo bolo zrejme narážkou na Francúzsko, ktoré vzdoruje výzvam, aby nepredávalo Moskve novú vojnovú loď.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko