Iracká armáda prelomila blokádu islamistov v meste Amirlí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Iracké ozbrojené sily na vyhnanie islamistov z al-Audže využili vrtuľníky a pomáhali im aj šiitskí dobrovoľníci. Foto: SITA/AP

BAGDAD/WASHINGTON 31. augusta (WEBNOVINY) – Iracké bezpečnostné sily podporované šiitskými milíciami prelomili v nedeľu dvojmesačnú blokádu severného mesta Amirlí zo strany bojovníkov z Islamského štátu. Informoval o tom starosta mesta Adal al-Bajátí. Podľa jeho slov vojaci porazili islamistov na východe mesta, na severe ešte boje pokračujú. „Bezpečnostné sily a bojovníci milícií sú už v Amirlí a zaručene uľahčia utrpenie obyvateľov,“ uviedol al-Bajátí.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

K úspechu operácie prispeli výrazne Američania, ktorí spolu s irackým letectvom bombardovali pozície extrémistov zo vzduchu. Obyvateľom mesta zároveň zhadzovali humanitárnu pomoc. Americký prezident Barack Obama schválil novú vojenskú akciu v reakcii na rastúce medzinárodné obavy týkajúce sa ohrozenia prevažne turkménskeho obyvateľstva mesta. Potraviny, vodu a lieky zhadzovali uviaznutým civilistom aj britské, francúzske a austrálske lietadlá.

Video: Američania zhadzujú pomoc s nevyhnutnými potrebami

Iracká armáda a kurdské sily sa v sobotu priblížili k militantom z Islamského štátu v rámci novej snahy o zastavenie obliehania Amirlí. Extrémisti mesto obliehali viac než dva mesiace. Ozbrojeným obyvateľom sa doteraz darilo odrážať útoky islamistov, ktorí považujú šiitskú turkménsku väčšinu v meste za odpadlíkov. V Amirlí pre boje uviazlo viac než 15 000 ľudí. Americké lietadlá uskutočnili v sobotu tiež nové útoky pri strategicky dôležitej mósulskej priehrade.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama