Video: Protesty v Pakistane silnejú, premiér nechce odstúpiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pakistan
Protivládne demonštrácie sú doteraz najväčšou výzvou vláde premiéra Šarífa, ktorý sa ujal svojej funkcie pred rokom. Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 31. augusta (WEBNOVINY) – Tisíce demonštrantov sa v sobotu opäť zhromaždili pred oficiálnym sídlom pakistanského premiéra Naváza Šarífa, aby žiadali jeho odstúpenie. Stalo sa tak po tom, čo snahy o dosiahnutie riešenia politickej krízy prostredníctvom rokovaní zlyhali. Pakistanom otriasajú nepokoje už viac než dva týždne a vodcovia protestov opozičný líder Imrán Chán a duchovný Táhir al-Kádrí odmietajú ustúpiť, kým premiér nerezignuje.

V sobotu v noci bezpečnostné sily zasiahli proti demonštrantom v Islamabade slzotvorným plynom a gumovými projektilmi, keď sa tí pokúsili vniknúť do premiérovho sídla. Podľa zdravotníkov pri zrážkach utrpelo zranenia až štyristo ľudí, najmenej jedna žena zomrela. Asi stovku ľudí polícia zatkla.

Video: Pri protestoch sa zranilo štyristo ľudí

Protivládne demonštrácie sú doteraz najväčšou výzvou vláde premiéra Šarífa, ktorý sa ujal svojej funkcie pred rokom. Išlo o prvý demokratický prevod moci v krajine poznačenej vojenskými pučmi. Podľa demonštrantov ho však sprevádzali volebné podvody a žiadajú preto odstúpenie premiéra Šarífa, ktorého vládu označujú za ilegálnu. Šaríf obvinenia z volebných podvodov odmieta.

Pakistan
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Imran ChánNaváz Šaríf