Rusko nemá s Ukrajinou žiaden konflikt, tvrdí hovorca Kremľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov. Foto: ilustračné, SITA/AP

ČEĽABINSK 31. augusta (WEBNOVINY) – Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v nedeľu povedal, že oblasti východnej Ukrajiny, kde proruskí separatisti bojujú proti vládnym silám, by mali ostať súčasťou krajiny. Konflikt zároveň označil za „domáci“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Hovorca Dmitrij Peskov sa tak vyjadril po tom, čo Putin vyzval na zmysluplné rokovania medzi separatistami a Kyjevom o problémoch vrátane „politickej organizácie spoločnosti a štátnosti juhovýchodu Ukrajiny“ s cieľom „chrániť legitímne záujmy tamojších ľudí“. Peskov však odmietol, že by Putin vyzýval na vznik samostatného štátu v regióne.

„Medzi Ruskom a Ukrajinou nie je žiadny konflikt, toto je domáci konflikt Ukrajiny,“ povedal hovorca Kremľa novinárom. Na otázku, či sporné regióny majú ostať súčasťou Ukrajiny, odpovedal: „samozrejme“. Len Ukrajina sa môže dohodnúť s Novoruskom berúc do úvahy jeho záujmy, dodal použijúc nový názov, ktorý si nepokojné regióny dali sami.

Tieto vyjadrenia prichádzajú po tom, čo sa lídri EÚ v Bruseli v sobotu zhodli na potrebe nových sankcií proti Rusku, pokiaľ neprestane zasahovať do krízy na Ukrajine. Ich návrh by mal byť vypracovaný do týždňa a zavedú sa v prípade, ak nenastane zmena situácie na Ukrajine, prípadne sa stav zhorší.

Putin však povedal, že Rusko nemôže ostať stranou, keď ľudí zabíjajú a konanie povstalcov označil za „prirodzenú reakciu tých, čo chránia svoje práva“. Hrozbu sankcií odmietol a obvinil EÚ z toho, že na Ukrajine podporuje „puč“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Peskov