Novým rakúskym ministrom financií sa stal milionár Schelling

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michael Spindelegger
Rakúsky minister financií Michael Spindelegger Foto: SITA/Jozef Jakubčo

VIEDEŇ 31. augusta (WEBNOVINY) – Rakúska ľudová strana (ÖVP) zvolila za nového ministra financií Jörga Schellinga. Informovali o tom rakúske médiá po zasadnutí vedenia strany v Linzi.

Šesťdesiatročný milionár Schelling je viceprezidentom vplyvnej Obchodnej komory Rakúska, ktorá má tradične blízko k ÖVP. Je tiež marketingový expert a bývalý podnikový poradca, ktorý viedol dva veľké reťazce s nábytkom. Schelling nahradí ministra financií a vicekancelára Michaela Spindeleggera, ktorý v utorok prekvapujúco podal demisiu a vzdal sa aj funkcie predsedu ÖVP.

Minister to zdôvodnil spormi o podobu daňovej reformy s koaličnými sociálnymi demokratmi kancelára Wernera Faymanna a nedostatočnou podporou v rámci svojej strany.

Michael Spindelegger sa stal ministrom financií po vlaňajších voľbách, v ktorých koaliční partneri iba tesne obhájili parlamentnú väčšinu. Na čele ÖVP stál od roku 2011 a pred nástupom na rezort financií pôsobil vo funkcii rakúskeho ministra zahraničných vecí.

Spindelegger odmietal požiadavku časti ÖVP, aby vláda presadila zníženie daní aj v prípade, keby sa financovanie takéhoto kroku nezaobišlo bez nových poplatkov, uviedla agentúra Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael Spindelegger