Austrália chce odvrátiť prípadnú genocídu, Kurdom dá zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Foto: SITA/AP

CANBERRA 31. augusta (WEBNOVINY) — Austrálske vojenské lietadlo čoskoro privezie zbrane a muníciu do kurdského hlavného mesta Arbíl s cieľom pomôcť irackým Kurdom brániť sa proti militantom z Islamského štátu. V nedeľu to oznámil austrálsky premiér Tony Abbott.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Podľa jeho slov sa jeho vláda pridá k Spojeným štátom, Británii, Kanade, Francúzsku a Taliansku, ktoré rovnako dodajú zbrane a muníciu na žiadosť irackej vlády a USA.

„Nik z nás nechce byť zapojený do ďalšej vojny na Blízkom východe, je však dôležité spraviť, čo sa dá, aby sme odvrátili potenciálnu genocídu,“ povedal Abbott. Dodal tiež, že Austrália je pripravená pomôcť Američanom pri bombardovaní islamistov, ak by ich o to USA a iracká vláda požiadali.

Militanti z Islamského štátu sa v uplynulých týždňoch opakovane dostali do konfliktu s kurdskými bojovníkmi a obsadili niektoré oblasti na pomedzí irackého Kurdistanu. Viaceré krajiny preto vyzvali na vyzbrojenie Kurdov, aby im tak pomohli brániť sa proti postupujúcim islamistom. Tí už okrem častí Iraku kontrolujú aj rozsiahle oblasti v Sýrii. Zbrane Kurdom poslal už aj susedný Irán.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tony Abbott