Putin: Ak budem chcieť, obsadím Kyjev za štrnásť dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – „Ak budem chcieť, obsadím Kyjev za štrnásť dní,“ tieto mrazivé slová si vypočul dosluhujúci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso pred víkendovým summitom Európskej únie v Bruseli.

O obsahu piatkového telefonátu informoval taliansky denník La Repubblica. Podľa denníka chcel Putin svojou vyhrážkou naznačiť Západu, aby prestal Rusko provokovať novými sankciami. Barroso o búrlivej výmene názorov informoval na summite aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú či britského premiéra Davida Camerona.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na víkendovom summite lídri Únie rozhodli o vypracovaní návrhu nových sankcii proti Rusku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová novinárom povedala, že EÚ zavedie nové sankcie v prípade, že nenastane zmena situácie na Ukrajine, alebo ak sa situácia zhorší. Zasiahnuté by mohli byť oblasti, na ktoré sa už komisia zamerala, teda finančný či energetický sektor. Vojenské riešenie krízy lídri jednoznačne odmietli.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas summitu varoval, že jeho krajina je „blízko k bodu, odkiaľ niet návratu – k totálnej vojne“ s Ruskom. Niektoré krajiny, medzi nimi aj Slovenská a Česká republika, sa však nových sankcií pre zlé dopady na hospodárstvo obávajú. Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že si v rámci diskusie počas sobotňajšieho mimoriadneho summitu vyhradil právo nesúhlasiť so sankciami, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

Spojené štáty naopak pripravované opatrenia vítajú. Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová uviedla, že EÚ tým ukázala „podporu ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti“. Dodala, že USA na príprave sankcií s EÚ spolupracujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováJosé Manuel BarrosoPetro PorošenkoRobert FicoVladimir Putin