Irak čelí teroristickému monštru, OSN vysiela do krajiny tím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 2. septembra (WEBNOVINY) – Rada OSN pre ľudské práva v pondelok rozhodla o vyslaní tímu expertov do Iraku s cieľom vyšetriť zločiny páchané militantmi z Islamského štátu, za ktoré by sa mali zodpovedať. „Čelíme teroristickému monštru,“ povedal iracký minister pre ľudské práva Muhammad al-Sudání rade.

Tá prijala rezolúciu predloženú Irakom a Francúzskom na svojom mimoriadnom zasadnutí v Ženeve. Rada plánuje do Iraku vyslať celkovo 11 vyšetrovateľov s rozpočtom 1,18 milióna dolárov (takmer 900 000 eur). Správu majú rade podať do marca 2015.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Zástupkyňa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v pondelok uviedla, že existujú „silné dôkazy“ proti Islamskému štátu a jeho spojencom, ktoré ich usvedčujú z cieleného zabíjania, nútenia ku konvertovaniu, sexuálneho zneužívania a mučenia.

„Správy, ktoré sme dostali, ukazujú nehumánne činy nepredstaviteľných rozmerov,“ povedala Pansieriová na mimoriadnom zasadnutí rady. Upozornila najmä na prenasledovanie kresťanov, jazídov, Turkménov a ďalších etnických menšín. Dodala však, že aj vládne sily a polícia spáchali činy, ktoré by mohli byť považované za vojnové zločiny.

Islamský štát vyhlásil v júni „kalifát“ v častiach Iraku a Sýrie, ktoré kontroluje. Sunnitskí militanti vyhnali z domovov podľa OSN už viac než 1,2 milióna ľudí. Násilie v Iraku si len v auguste vyžiadalo najmenej 1 420 obetí, uviedla organizácia v pondelok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov