Estónsko chce trvalé základne NATO, Rusko cíti hrozbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato
Foto: SITA/AP

MOSKVA 2. septembra (WEBNOVINY) – Estónsko si želá na svojom území stále základne Severoatlantickej aliancie. V utorok to vyhlásil estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves počas návštevy Osla.

Vyjadril sa tak deň pred plánovanou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu v Estónsku, ktoré chce ubezpečiť o bezpečnostných záväzkoch USA v pobaltskom regióne vo svetle súčasnej ukrajinskej krízy. „Nemôžeme mať NATO s dvoma typmi krajín – s trvalými základňami aliancie a bez nich. Toto je zlý signál pre potenciálneho agresora,“ vyhlásil Ilves.

Pobaltské krajiny sa boja ukrajinskej krízy

Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

Posilnenie prítomnosti aliancie na východe Európy vrátane zriadenia základní je jednou z hlavných tém jej summitu, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok vo Walese. Trvalé základne aliancie v Európe však odmietajú veľké krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva prispôsobí svoju vojenskú stratégiu rozširovaniu NATO

Rusko prispôsobí svoju vojenskú doktrínu novým hrozbám, ktorým Moskva čelí následkom situácie na Ukrajine ako aj následkom rozširovania Severoatlantickej aliancie smerom na východ k ruským hraniciam.

V utorok to povedal šéf Rady bezpečnosti Ruskej federácie Michail Popov, podľa ktorého Rusko stále považuje za hrozbu aj plány USA na vybudovanie protiraketového štítu na východe Európy. „Skutočnosť, že vojenská infraštruktúra členských štátov NATO sa neustále približuje k našim hraniciam, považuje Rusko za hrozbu,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Toomas Hendrik Ilves
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy