Nová šéfka európskej diplomacie sa pustila do Putina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Federica Mogheriniová
Novozvolená šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Foto: SITA/AP

RÍM 2. septembra (WEBNOVINY) – Vlády členských štátov Európskej únie rozhodnú o podobe nových sankcií proti Rusku do piatku. Vyhlásila to v utorok talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová.

Strategické partnerstvo skončilo

Finálny návrh sankcií z dielne Európskej komisie (EK) bude hotový do stredy, povedala ministerka v Európskom parlamente (EP). Sprísnené sankcie sa podľa nej zamerajú na obranný priemysel, finančný sektor a technológie s dvojitým využitím v civilnom aj vojenskom priemysle.

„Strategické partnerstvo skončilo. Jednoznačne skončilo a je to voľba Moskvy. Na ukrajinskom území je problém, je tam jasný konflikt,“ povedala talianska ministerka.

Lídri Európskej únie vyzvali počas víkendu Európsku komisiu (EK), aby do týždňa pripravila ďalšie sankcie proti Rusku. Podľa zdroja agentúry Reuters oboznámeného s problematikou únia zvažuje zakázať štátnym príslušníkom a spoločnostiam v EÚ nákupy dlhopisov ruskej vlády.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Putin škodí vlastnému ľudu

Novozvolená šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová označila sankcie únie voči Rusku za dôsledok politiky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tak podľa nej škodí vlastnému ľudu.

V pondelok zverejnenom rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera sa taktiež vyjadrila, že je otázne, či sa pod vplyvom sankcií na ruské hospodárstvo zmení „racionálne správanie vedenia“ Ruska. To podľa 41-ročnej diplomatky, ktorej vyčítajú príliš nedôrazný prístup voči Moskve, „koná proti záujmom svojich obyvateľov“. Morgheriniová navyše vyhlásila, že Putinove vyjadrenia o dianí na východe Ukrajiny môžu naďalej podkopávať územnú celistvosť krajiny.

„Putin nikdy nerešpektoval záväzky, ktoré dal počas niekoľkých príležitostí či už v Ženeve, Normandii či v Berlíne. Premrhal šancu zmeniť veci prostredníctvom svojho vplyvu na povstalcov po zostrelení malajzijského lietadla. Rozdiely medzi jeho záväzkami a skutočným konaní sú enormné,“ povedala pre denník končiaca šéfka talianskej diplomacie a dodala, že ruský líder je nespoľahlivým diplomatickým partnerom.

Morgheriniová sa k prvému novembru stane novou vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku. Ako nástupcu britskej diplomatky Catherine Ashtonovej ju zvolili na sobotnajšom summite lídri EÚ. Stalo sa tak napriek jeho nízkemu veku a predchádzajúcej kritike viacerých krajín za jej udajný príliš mäkký postoj voči Rusku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica MogheriniováVladimir Putin