Donald Tusk podal demisiu, Poľsko bude mať premiérku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald tusk
Donald Tusk končí na poste poľského premiéra, bude šéfovať lídrom Únie. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Poľský prezident Bronislaw Komorowski nominuje predsedníčku parlamentu Ewu Kopaczovú za premiérku v pondelok. Informovala o tom v piatok prezidentská hovorkyňa Joanna Trzasková-Wieczoreková.

Podľa jej slov nová vláda zloží následne prísahu 22. septembra, povedala hovorkyňa pre novinárov. Ewa Kopaczová je kandidátkou vládnej koalície na predsedu vlády. Komorowski prijal rezignáciu starej vlády vo štvrtok, čím uvoľnil cestu do čela Európskej komisie premiérovi Donaldovi Tuskovi.

Na základe poľskej ústavy nominuje premiéra prezident a dezignovaného premiéra následne poverí zostavením novej vlády. Tú musí neskôr potvrdiť aj parlament. Súčasná vládna koalícia tam disponuje len tesnou väčšinou.

Tusk z postu premiéra odstúpil po tom, ako ho koncom augusta zvolili za nového stáleho predsedu Európskej rady. Na poste takzvaného europrezidenta k prvému decembru vystrieda belgického expremiéra Hermana Von Rompuya. Tusk, ktorý má problémy s komunikáciou v angličtine, sa stal vôbec prvým zástupcom východnej časti EÚ na vrcholom poste bloku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiDonald TuskEwa Kopaczová