Fidel Castro prirovnal NATO a Západ k nacistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fidel Castro
Kubánsky exprezident Fidel Castro zomrel vo veku 90 rokov. Foto: AP Photo/Javier Galeano

HAVANA 3. septembra (WEBNOVINY) – Kubánsky exprezident Fidel Castro podrobil tvrdej kritike správanie NATO a západných krajín vo svetle krízy na Ukrajine. Podľa jeho slov sa vyjadrenia aliancie a niektorých jej členov dajú prirovnať k postupom niekdajšieho nacistického Nemecka.

Legendárny revolucionár tvrdí, že takýmto konaním podnecujú konflikty v zahraničí namiesto investovania peňazí do humanitárnej pomoci. Západ zároveň obvinil z pokrytectva a agresivity. Podľa jeho slov je preto správne, keď sa Kuba naďalej odmieta podvoliť americkému nátlaku a to aj napriek dopadom na svoje hospodárstvo.

„Mnohí ľudia sú zarazení, keď počujú stanoviská niektorých európskych hovorcov NATO hovoriacich spôsobom a tvárou nacistických SS,“ napísal vo svojom tradičnom, v pondelok zverejnenom príspevku pre vládny denník Castro, ktorý pochválil niekdajší Sovietsky zväz za materiálnu a technologickú podporu slabších a chudobnejších krajín. „Na pažravosti založená ríša Adolfa Hitlera vošla do histórie s nie menšou hanbou ako podpora poskytovaná agresívnym a buržoáznym vládam NATO, čo z nich robí terče posmechu Európy a sveta,“ napísal Fidel.

Fidel Castro

Fidel Castro je jednou z najkontroverznejších postáv 20. storočia. Nemanželskému synovi bohatého roľníka sa v roku 1959 na druhý pokus podarilo odstaviť od moci vojenskú vládu a vytvoriť marxisticko-leninistický model založený na vláde jednej strany.

Jeho režim ustál snahy americkej vlády o odstránenie, no USA na Kubu uvalili obchodné embargo. Krajina sa aj preto obrátila na Sovietsky zväz a s jeho hospodárskou a vojenskou pomocou prežívala ďalej.

Po konci studenej vojny si postupne našiel spojencov na juhoamerickom kontinente. Pre upadajúce zdravie a závažné ochorenie v roku 2008 definitívne odstúpil z vedúcej pozície, ktorú odovzdal svojmu bratovi Raúlovi.

Fidel, vyštudovaný právnik, je známy predovšetkým svojim odporom k USA a tvrdými výpadmi voči kapitalizmu. Čelí však obvineniam z diktátorských praktík a porušovania ľudských práv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fidel Castro
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy