Ukrajina varuje svet pred veľkou vojnou s tisíckami obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 2. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinské sily na východe krajiny bojujú nielen proti separatistom, ale aj proti ruským vojskám, ktorých prítomnosť pozorujú v oboch najväčších centrách povstania.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V utorok to vyhlásil plukovník Andrij Lysenko, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, zatiaľ čo minister obrany Valerij Heletej informoval o rozšírení stratégie boja o nového nepriateľa a varoval pred „veľkou vlasteneckou vojnou“ s „desiatkami tisíc“ obetí na životoch.

Lysenko sa pred novinármi vyjadril, že prítomnosť ruských vojakov hlásili z Donecka, Luhanska i ďalších miest na východe Ukrajiny, čo však nebolo možné nezávisle overiť. Informoval tiež o usmrtení ďalších 15 príslušníkov ukrajinských síl v priebehu predošlého dňa.

Putin sa vyhrážal obsadením Kyjeva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok obvinil Rusko z „priamej a otvorenej agresie“, ktorá „radikálne zmenila situáciu v konfliktnej zóne“. Kyjev a Západ dlhodobo vyčítajú Rusku poskytovanie vojenskej podpory povstalcom na Ukrajine a tvrdia, že hranicou medzi krajinami prechádzajú vojenské kolóny, čo Moskva popiera.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Rusko najnovšie vracia kritiku aj EÚ, a to v súvislosti s prezradením obsahu telefonátu medzi predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Jeho údajný výrok, že „ak by chcel, zabral by Kyjev do dvoch týždňov“, bol medializovaný ako hrozba, podľa prezidentského poradcu pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova však mal v danom kontexte „úplne iný význam“.

Únia dala medzitým Rusku týždňové ultimátum, aby prestalo zasahovať do situácie na východe Ukrajiny, ak nechce čeliť novým sankciám. Severoatlantická aliancia zverejnila odhad, podľa ktorého sa vývoj v nepokojných častiach Ukrajiny počas minulého týždňa otočil v prospech separatistov aj vďaka v vstupu najmenej tisícky ruských vojakov. Ďalších 20-tisíc ruských vojakov údajne zostáva rozmiestnených pozdĺž hranice s Ukrajinou.

O napätej situácii rokovali v Minsku

Zástupcovia ukrajinskej vlády, povstalcov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa v pondelok stretli na rokovaniach v Minsku, ktoré po niekoľkých hodinách odročili na piatok.

Povstalci pritom predložili vyjednávaciu platformu, v ktorej sa vzdali predošlej požiadavky na úplnú nezávislosť a vyjadrili pripravenosť rokovať o riešení rešpektujúcom územnú celistvosť Ukrajiny výmenou za širokú autonómiu východných provincií.

Nádej na úspech sa však zdá byť nízka, keďže podľa osobitnej vyslankyne Porošenka pre mierové rokovania Iryny Heraščenkovej Kyjev „nespolupracuje s teroristickými organizáciami“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko