Prezident Obama obvinil Rusko z bezočivého útoku na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

TALLINN 3. septembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v stredu vyzval Rusko, aby prestalo „predstierať“, že do konfliktu na východe Ukrajiny sa priamo nezapája. Šéf Bieleho domu to povedal počas návštevy Estónska krátko po tom, ako Kyjev informoval o uzavretí dohody o prímerí s Moskvou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Tá to však neskôr spochybnila s tým, že do konfliktu nie je zapojená a nemá s kým prímerie uzavrieť. Celkovo sa však najnovšie rokovania medzi ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a jeho ruským partnerom Vladimirom Putinom považujú za krok vpred.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

„Nemôže byť dosiahnuté žiadne politické riešenie, ak Rusko v skutočnosti vyhlasuje ‚Budeme pokračovať v posielaní tankov a vojakov a zbraní a poradcov‘,“ vyhlásil Obama na tlačovej konferencii v Tallinne. „Jediné možné riešenie (konfliktu) je, ak si Ukrajina udrží svoje územie a svoju suverenitu,“ dodal americký prezident.

Obama chce od NATO pomoc pre ukrajinskú armádu

Americká hlava štátu počas prejavu v Estónsku vyzvala členské krajiny NATO na pomoc pri posilňovaní a modernizácii ukrajinskej armády a na budúce prijímanie nových členov v záujme reakcie na „ruskú agresiu“.

Americký prezident v príhovore pred zaplnenou koncertnou sieňou v Tallinne zároveň obvinili Moskvu z „bezočivého útoku“ na Ukrajinu. Pomôcť by však podľa šéfa Bieleho domu malo NATO aj Gruzínsku a Moldavsku v ich snahe o posilnenie schopnosti brániť sa. Obama deň pred začiatkom summitu NATO vo Walese zároveň dodal, že Washington bude pokračovať v ponúkaní svojich výcvikových kapacít a pomoci ukrajinskej armáde.

„NATO musí spraviť konkrétne záväzky s cieľom pomôcť Ukrajine zmodernizovať a posilniť jej bezpečnostné zložky. Musíme urobiť viac s cieľom pomôcť aj iným partnerom NATO vrátane Gruzínska a Moldavska. A musíme znovu potvrdiť princíp, ktorým sa vždy riadila naša aliancia, že pre krajinám, ktoré splnia podmienky a môžu významne prispieť k bezpečnosti spojencov, musia zostať dvere pre vstup do NATO otvorené,“ uviedol americký prezident.

Estónsko chce základne NATO

Obama pricestoval do Tallinnu v stredu krátko pred tým, ako odletí na summit Severoatlantickej aliancie v britskom Walese. Cieľom jeho návštevy Pobaltia je ubezpečiť Estónsko, Lotyšsko a Litvu, že NATO ich podporuje.

Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves v utorok vyhlásil, že jeho krajina si želá mať na svojom území stále základne NATO. Práve to bude jedna z tém summitu NATO, viaceré jej členské štáty sa však voči tejto myšlienke stavajú odmietavo.

Bývalé sovietske republiky sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti. Posilnenie prítomnosti aliancie na východe Európy vrátane zriadenia základní bude tvoriť jednu z hlavných tém nadchádzajúceho summitu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaToomas Hendrik Ilves
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy