Povstalci na Ukrajine ničia plynovody, bombardovali aj bane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 3. septembra (WEBNOVINY) – Separatistickí povstalci na východe Ukrajiny môžu poškodiť infraštruktúru slúžiacu na tranzit ruského plynu a ohroziť tak jeho dodávky do zvyšku Európy.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V stredajšom vyhlásení to uviedla Rada pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, zatiaľ čo premiér Arsenij Jaceňuk avizoval nákup 10 miliárd kubických metrov plynu zo Slovenska a ďalších piatich miliárd z Maďarska a Poľska po tom, ako Rusko v júli pozastavilo vývoz na Ukrajinu v súvislosti s cenovým sporom.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Teroristi sú hrozbou pre dodávky plynu

Cez ukrajinské územie vrátane oblastí kontrolovaných separatistami prechádza polovica dodávok pre ostatné krajiny Európy.

„Ruskí žoldnieri začali akcie, ktoré môžu viesť k zničeniu tranzitnej plynovodnej sústavy na prechodne okupovanom území. To môže predstavovať hrozbu pre dodávky plynu do Európy,“ uviedol poradný orgán ukrajinského prezidenta. „Ruskí banditi a teroristi úmyselne ničia energetický systém Ukrajiny s vedomím, že obnova bude stáť miliardy,“ povedal v stredu Jaceňuk, pričom opäť použil výrazy pripisujúce vinu východnému susedovi.

Rusko počas vládnej schôdze prenášanej televíziou dokonca označil za „teroristický a agresorský štát“, ktorý „ponesie zodpovednosť na základe medzinárodného práva“.

Vyjadril sa tak iba niekoľko hodín po telefonáte ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o krokoch k dosiahnutiu prímeria na východe Ukrajiny.

Separatisti zničili uhoľné bane

Podľa Porošenkovej kancelárie je výsledkom rozhovoru „dohoda o trvalom prímerí v Donbase“, Putinov hovorca však vzápätí potvrdil, že Rusko sa naďalej nepovažuje za stranu konfliktu.

Jaceňuk v stredu obvinil protivníkov taktiež z „bombardovania hlavných uhoľných baní“ na Ukrajine, čo musí Kyjev riešiť dovozom jedného milióna ton uhlia z Juhoafrickej republiky. Počas vládnej schôdze taktiež potvrdil záujem o začlenenie Ukrajiny do NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk