Český premiér dostal mandát odmietnuť sankcie proti Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sobotka
Budúci český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: SITA/AP Petr David Josek

PRAHA 4. septembra (WEBNOVINY) – Odsúdiť ruskú agresiu proti Ukrajine sa ľudovcom na zasadnutí českej vlády nepodarilo. Naopak premiér Bohuslav Sobotka dostal po trojhodinovom rokovaní mandát odmietnuť časť sankcií EÚ proti Rusku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ide najmä o možnosť vyvážať do Ruska obrábacie stroje. Hlasovania sa zdržali dvaja ľudovci, minister kultúry Daniel Herman a vicepremiér Pavel Bělobrádek, ktorý márne presadzoval výslovné odsúdenie ruskej agresie.

„Česká republika uplatní k podobe sankcií pripomienky najmä s cieľom ochrániť strojárenský export v oblasti takzvaného tovaru dvojakého určenia,“ uviedol pre iDNES.cz v sms správe predseda vlády. Teda v prípadoch, keď tovar môže slúžiť k vojenským i civilným účelom.

„Budem sa snažiť, aby sme boli maximálne úspešný a ochránili národný záujem Českej republiky,“ dodal premiér po rokovaní. Českí vyjednávači podľa Sobotku uplatnia pripomienky vo štvrtok a v piatok pri rokovaní o podobe sankcií.

Slovenská vláda na stredajšom rokovaní nerozhodla o tom, aký postoj zaujme Slovenská republika k novému balíku sankcií Európskej komisie voči Rusku, brzdí ju Brusel. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Návrh Európskej komisie na zavedenie nových sankcií proti Rusku obsahuje sprísnenie doterajších opatrení v oblastiach prístupu na kapitálové trhy, dodávok technológií pre ťažbu ropy alebo práve exportu tovaru dvojakého použitia. Čo sa týka dodávok zbraní, nový návrh len upravuje už platné sankcie. Mohol by sa rozšíriť tiež zoznam ľudí, ktorým bude zmrazený majetok a zakázaný vstup do Európskej únie, uvádza iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohuslav Sobotka