Rusko útočí na Ukrajinu, pritvrdil rétoriku Rasmussen

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anders Fogh Rasmussen
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok na začiatku summitu aliancie pritvrdil rétoriku Západu proti Moskve a otvorene ju obvinil z útoku na Ukrajinu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Čelíme dramaticky zmenenému bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu,“ povedal Rasmussen novinárom po príchode na summit v britskom meste Newport.

Na otázku týkajúcu sa mierových plánov ruského prezidenta Vladimira Putina pre východ Ukrajiny Rasmussen povedal, že aliancia tieto úsilia víta, počíta sa však reálna situácia v konfliktnej zóne.

Rusko má podľa NATO na Ukrajine tisícky vojakov

Moskva stále popiera, že má svojich vojakov na Ukrajine, NATO však tvrdí, že na území Ukrajiny sú tisícky vojakov a niekoľko stoviek tankov a obrnených vozidiel.Vo štvrtok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný vysoko postavený dôstojník Severoatlantickej aliancie. Tá ešte predtým oficiálne vyhlásila, že na Ukrajine pôsobí „viac ako tisíc“ ruských vojakov.

„Stále vidíme niekoľko tisíc ruských vojakov vnútri Ukrajiny, vyzbrojených stovkami tankov a obrnených vozidiel,“ uviedol predstaviteľ v čase, keď vo Walese prebieha ostro sledovaný summit aliancie. Ako dodal, na hranici s Ukrajinou je rozmiestnených ďalších 20-tisíc ozbrojených príslušníkov ruskej armády.

Obrazom: Summit Nato vo Walese

Porošenko avizuje piatkové vyhlásenie prímeria

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil svoj plán vyhlásiť v piatok na východe Ukrajiny prímerie. Porošenko tak urobil počas prítomnosti vo Walese, kde sa aktuálne začal summit NATO. Podľa jeho slov je prímerie podmienené piatkovým rokovaním v bieloruskom Minsku, kde sa plánujú stretnúť zástupcovia Ruska, Ukrajiny a OBSE.

Porošenko podľa svojich slov o 13:00 SELČ poverí generálny štáb realizáciou „obojstranného prímeria“ medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami. Ukrajinský líder zároveň vyjadril vieru, že „mierový plán sa začne uskutočňovať od zajtra“.

Summit Nato v Walese
Foto: SITA/ AP

Moskva varuje pred vstupom Ukrajiny do NATO, kritizuje USA

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval odmietavý postoj Ruska k vstupu Ukrajiny do NATO. Lavrov tiež varoval Spojené štáty, aby sa nesnažili bývalej sovietskej republike vnútiť „vlastnú vôľu“.

Kyjev a proruských separatistov na východe Ukrajiny vyzval, aby podporili mierové snahy načrtnuté prezidentom Vladimirom Putinom. Putin predostrel sedembodový plán v stredu, v predvečer summitu, ktorého hlavnou témou je kríza na Ukrajine.

Členstvo Ukrajiny v NATO Rusko považuje za hrozbu

Moskva dlhodobo tvrdí, že prípadné členstvo Ukrajiny v NATO by považovala za národnú bezpečnostnú hrozbu. „Je to nehorázny pokus zmariť všetky úsilia zamerané na iniciovanie dialógu o národnom zmierení,“ povedal Lavrov.

Na margo obáv Ruska týkajúcich sa amerického vplyvu uviedol, že „niektorí naši západní partneri vrátane bohužiaľ najvplyvnejších hráčov – Spojených štátov – chcú víťazstvo NATO a situáciu, kde Američania každému diktujú svoju vôľu“. Lavrov tiež prisľúbil, že Rusko podnikne „praktické kroky“ na deeskaláciu situácie na Ukrajine a vyzval Kyjev i povstalcov, aby prijali Putinove návrhy prímeria.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenPetro PorošenkoSergej Lavrov
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy