Le Penová odsúdila zastavenie dodávky bojovej lode pre Rusov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bojová loď
Bojová loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 4. septembra (WEBNOVINY) – Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová vo štvrtok odsúdila rozhodnutie vlády pozastaviť dodávku prvej z dvoch bojových lodí typu Mistral do Ruska. Podľa jej slov je rozhodnutie prezidenta Francoisa Hollanda „veľmi závažné a ide proti záujmom krajiny“.

Podľa europoslankyne a jednej z najpopulárnejších politikov v súčasnom Francúzsku totiž ohrozí pracovné pozície a Francúzsko bude čeliť pokute za porušenie zmluvy. Le Penová, ktorá sa v apríli postavila za Rusko a vinu za chladné vzťahy medzi Ruskom a EÚ pripísala únii, dodala, že vzniknutá situácia „ukazuje našu servilnosť k americkej diplomacii“.

Rusi hrozili vysokými pokutami

Francúzska vláda v stredu oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne nemôže do Ruska dodať prvú z dvoch objednaných lodí typu Mistral. V stredajšom vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta sa uvádza, že aj napriek náznakom dosiahnutia prímeria na východe Ukrajiny nie je možné potvrdiť dodávku prvej lode, keďže udalosti na Ukrajine „idú proti základom bezpečnosti v Európe“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie obchodu. Ruská vláda opakovane hrozila vysokými pokutami v prípade porušenia kontraktu francúzskou stranou.

Marine Le Penová
Foto: SITA/AP

Francúzsko kvôli dohode s Ruskom čelilo kritike

Tá zase ešte aj začiatkom septembra potvrdila dodanie plavidiel, ktoré sú schopné pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel. Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr.

Dosiaľ neoblomný zámer vlády v Paríži dodržať dohody s Ruskom sa vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine a čiernomorskom regióne stretlo s kritikou európskych krajín a USA. Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marine Le Penová