V Amsterdame bude pre ruské embargo bitka rajčinami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rajciny
Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 7. septembra (WEBNOVINY) – Stovky ľudí potvrdili účasť na budúcotýždňovej veľkej bitke s rajčinami, ktoré sú jedným z terčom ruského odvetného embarga. Podľa stredajších informácií organizátorov je cieľom veľkého rajčinového ohadzovania sa na známom amsterdamskom námestí Dam podpora domácich výrobcov, ktorých zasiahol zákaz vývozu na ruský trh.

Cena vstupenky na hodinu trvajúce podujatie bude 15 eur a okrem uhradenia trhovej ceny za zeleninu sú v nej zahrnuté aj náklady za upratovanie námestia v centre mesta. Organizátori potvrdili dovoz desiatich ton rajčín, teda 120-tisíc kusov.

Podľa ich slov sa obdobný počet použije aj pri každoročnej rajčinovej bitke v španielskom mestečku Buňol. Použitá zelenina je údajne nevhodná pre konzumáciu človekom. Jej zvyšky budú podľa organizátorov použité na kompost, informuje portál eubusiness.com.

Ruská vláda na jeden rok zakázalo dovoz mäsa, rýb, mliečnych produktov, ovocia a zeleniny z krajín Európskej únie, USA, Kanady, Austrálie a Nórska. Stalo sa v reakcii na ekonomické sankcie Západu voči Rusku, ktoré Západ obviňuje z eskalácie pol roka trvajúcej krízy na juhovýchode Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať