Porošenko ponúka prímerie, proruskí separatisti chcú záruky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

DONECK 4. septembra (SITA/Reuters) – Proruskí separatisti na východe Ukrajiny potrebujú „náležité záruky“, že v prípade uzavretia prímeria s Kyjevom ho druhá strana dodrží. Vo štvrtok to pre agentúru Reuters vyhlásil povstalecký vodca Oleg Carjov, ktorého slová potvrdzujú chýbajúcu dôveru po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko na summite NATO vo Walese ohlásil zastavenie bojov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Porošenko chce prímerie nariadiť už v piatok, ak zástupcovia oboch strán konfliktu na rokovaniach v Minsku počas dňa odsúhlasia návrh mierového plánu. Podľa Carjova však „nebude žiadne prímerie bez garancií, pretože v minulosti už boli nejaké dohody o prímerí, ktoré Porošenko nedodržal“.

„Potrebujeme náležité záruky, pretože nie všetci vojaci na ukrajinskej strane sa zodpovedajú Kyjevu,“ povedal povstalecký vodca v narážke na provládne milície. „Sú tu aj prápory sponzorované oligarchami. Nechceme, aby prímerie využili na naverbovanie ďalších ľudí a získanie ďalšieho vojenského vybavenia.“ Ruská tlačová agentúra Interfax medzitým uviedla, že východoukrajinskí separatisti vo štvrtok predložili vlastné návrhy prímeria s Kyjevom zodpovedajúce plánu, ktorý načrtol ruský prezident Vladimir Putin.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Separatisti chcú vytvoriť humanitárny koridor pre utečencov

Vodcovia samozvaných republík v Doneckej a Luhanskej oblasti podľa nej navrhujú vytvorenie „bezpečnostnej zóny“ rozdelenej na päť sekcií, z ktorých by mali každú sledovať 40 pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V záujme „stabilizácie situácie a zastavenia krviprelievania“ chcú separatisti taktiež v rámci prímeria vytvoriť humanitárny koridor pre utečencov a prísun pomoci.

Zástupcovia ukrajinskej vlády a separatistov, ale aj Ruska a OBSE sa v Minsku stretli už v pondelok, rokovania však po niekoľkých hodinách odročili na piatok. Povstalci pritom predložili vyjednávaciu platformu, v ktorej sa vzdali predošlej požiadavky na úplnú nezávislosť a vyjadrili pripravenosť rokovať o riešení rešpektujúcom územnú celistvosť Ukrajiny výmenou za širokú autonómiu východných provincií.

Ruské tanky zamierili k prístavu Mariupoľ

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Serhejev vyhlásil, že z mesta Novoazovsk na juhovýchode Ukrajiny vyrazil smerom k významnému prístavu Mariupoľ konvoj ruských tankov a obrnených vozidiel, provládne sily a civilisti ho však zastavili.

Podľa jeho vyjadrení pred novinármi sa štyri tanky, tri obrnené vozidlá a približne 50 vojakov dalo do pohybu ešte v ranných hodinách a v čase tlačovej konferencie stále pokračoval boj.

Kolóna mala byť „s najvyššou pravdepodobnosťou“ prieskumnou misiou na otestovanie obrany Mariupoľa, povedal veľvyslanec, ktorý takisto „s najvyššou pravdepodobnosťou“ predpokladá, že Rusko sa snaží vytvoriť pozemný koridor medzi štátnou hranicou a už dávnejšie anektovaným Krymom ležiacim niekoľko stoviek kilometrov juhozápadne od Mariupoľa.

Prímorské stredisko Novoazovsk ležiace pri ukrajinsko-ruskej hranici je od minulého týždňa obsadený ťažko vyzbrojenými povstalcami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin