Lufthansa zruší vyše dvesto letov, piloti budú štrajkovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lufthansa lietadla
Najnovší štrajk vyvolal neúspech rokovaní o mzdách pre 5 400 pilotov Lufthansy. Foto: ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 5. septembra (WEBNOVINY) – Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa odhaduje, že štrajk, ktorý jej piloti vyhlásili na piatok od 17:00 do 23:00 SELČ, zníži jej zisk o milióny eur. Štrajk sa podľa spoločnosti dotýka 25-tisíc pasažierov.

Pre tých cestujúcich, ktorí nemajú kam ísť, spoločnosť rezervovala 2200 hotelových izieb. Okrem toho pripravila 500 skladacích ležadiel pre pasažierov, pre ktorých je letisko iba prestupnou stanicou a nemajú európske víza. Pre štrajk pilotov, ktorý je za týždeň už druhý, Lufthansa musela zrušiť zhruba 200 letov z frankfurtského letiska.

Príčinou štrajku je vek

Organizátorom piatkového štrajku je odborová organizácia Vereinigung Cockpit zastupujúca zhruba 5400 pilotov nemeckých aerolínií. Piloti Lufthansy žiadajú, aby sa zachoval program predčasného odchodu do dôchodku aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať.

Program vznikol pred 50 rokmi, kedy piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba osem rokov. Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov.

Vedenie aerolínky je pod tlakom

Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014.

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu.

Rokovania s pilotmi sa pre Lufthansu stali naliehavejšími po tom, ako v júni zredukovala svoje plány zisku pre najbližšie dva roky. Teraz plánuje dosiahnuť za rok 2014 prevádzkový zisk jednu miliardu eur, ktorý sa v roku 2015 má zdvojnásobiť na sumu dve miliardy eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Lufthansa