Francúzsko je ochotné v Iraku bojovať proti Islamskému štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEWPORT 5. septembra (WEBNOVINY) – Summit Severoatlantickej aliancie pokračuje v piatok vo waleskom Newporte aj rokovaním o možnostiach pomoci Iraku v boji proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát. Pomoc by mala zahŕňať najmä koordinačnú činnosť, aliancia ako inštitúcia sa však do žiadnych bojových operácií nezapojí.

Americký prezident Barack Obama sa vo svojom piatkovom vystúpení vyjadril k problematike boja proti Islamskému štátu, čo bola takisto jedna z hlavných tém summitu NATO. Verejnosti v tejto súvislosti prisľúbil, že USA v spolupráci so spojencami „odrovnajú“ lídrov extrémistického sunnitského zoskupenia. „Dosiahneme svoj cieľ. Pokoríme a napokon aj porazíme ISIL, rovnako, ako keď sme išli po al-Kájde,“ uviedol.

Obrazom: Summit NATO vo Walese

USA odštartovali nálety

Jednotlivé členské štáty sú pripravené pomôcť individuálne. Spojené štáty už napríklad odštartovali letecké nálety na severe Iraku proti pozíciám Islamského štátu s cieľom chrániť Američanov a civilné obyvateľstvo. USA na summite aliancie vyzvali svojich partnerov, aby sa pridali ku koalícii bojujúcej proti sunnitským islamistom.

Francúzsky prezident François Hollande v piatok oznámil, že jeho krajina vstúpi do vojenskej koalície pomáhajúcej v Iraku bojovať proti militantnej skupine Islamský štát, ak ju o to požiada tamojšia vláda.

Hollande potvrdil pomoc

Urobil tak počas tlačovej konferencie vo Walese, kde predstavitelia USA v rámci summitu NATO ohlásili zaangažovanie spojencov a iných partnerov do boja proti Islamskému štátu. Holande na otázku, či by sa mohli Francúzi podieľať na leteckých alebo pozemných operáciách v Iraku, odpovedal slovami, že Paríž už v tejto veci rokuje s partnermi, odmietol však prezradiť podrobnosti.

„Budeme vstupovať do koalície na žiadosť irackých orgánov a v súlade s medzinárodným právom, aby sme bojovali proti tejto teroristickej skupine? Odpoveď je áno,“ povedal Hollande pred novinármi. Islamský štát momentálne ovláda veľkú časť Iraku, kde USA začali proti skupine v auguste uskutočňovať nálety.

Čo sa týka oblastí pod kontrolou Islamského štátu v Sýrii, Hollande pripúšťa možnosť zásahov za účasti Francúzka pod podmienkou, že by z nich nemal prospech Západom zatracovaný režim prezidenta Baššára al-Asada.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaFrançois Hollande
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy