Porušenie prímeria na Ukrajine má obeť, pri Donecku bojujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine zahynuli ďalší vojaci
Boje na východe Ukrajiny pokračujú, zahynuli ďalší vojaci. Z domovov utieklo už vyše 340 000 ľudí. Foto: SITA/AP

DONECK 7. septembra (WEBNOVINY) – Jedna žena prišla o život a najmenej štyri osoby utrpeli zranenia počas bojov na východe Ukrajiny napriek prímeriu, ktoré trvá necelé dva dni.

Prímerie bolo porušené v noci pri meste Mariupoľ, kde sa vládne jednotky údajne dostali pod delostreleckú paľbu len pár hodín potom, čo ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský partner Petro Porošenko zhodne konštatovali, že v piatok vyhlásené prímerie „v zásade“ stále dodržujú obe strany.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V nedeľu ráno vypukli boje aj severne od východoukrajinského mesta Doneck. Podľa svedkov sa čierny dym valí z okolia letiska , ktoré je v rukách vládnych síl, hoci zvyšok Donecka kontrolujú povstalci. Jeden z nich agentúre Reuters povedal, že boje sú sústredené do blízkeho vojenského zariadenia. Cez deň hlásili z oboch miest pokoj.

Z narušenia prímeria sa obviňujú obe strany. Vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Vladimir Antjufejev povedal, že prímerie nedodržujú vládne sily. Také isté obvinenie zaznelo z úst ukrajinských predstaviteľov voči povstalcom.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Krajiny Severoatlantickej aliancie popierajú, že na summite NATO dosiahli s Ukrajinou dohodu o dodávkach zbraní. Prezidentský poradca Jurij Lycenko v nedeľu na svojom Facebooku povedal, že Ukrajina sa dohodla na dodávkach zbraní a vyslaní vojenských poradcov s piatimi členskými krajinami aliancie.

Malo by ísť o Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Nórsko, predstavitelia rezortu obrany v Ríme, Varšave a Osle však tieto informácie okamžite popreli. Taliansko napríklad uviedlo, že na Ukrajinu pošle helmy a nepriestrelné vesty, nie však zbrane.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívil vo štvrtok a piatok summit aliancie, kde sa stretol s podporou jej lídrov. NATO ako organizácia síce zbrane Ukrajine neposkytne, no jednotlivé členské krajiny tak môžu urobiť.

Severoatlantická aliancia prisľúbila Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny. Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistike, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte. Pomoc dosiahne hodnotu približne 15 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin