NATO dá Ukrajine zbrane, Únia odobrila asociačnú dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MOSKVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci odporučil plénu odsúhlasiť asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej časti podpísali predstavitelia bývalej sovietskej republiky v marci a v júni.

Podľa zverejnenej správy by mali poslanci dokument ratifikovať počas najbližšieho plenárneho zasadnutia naplánovaného na 15. až 18. septembra v Štrasburgu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Parlament cituje poľského člena Jaceka Saryusza-Wolského v úlohe osobitného spravodajcu, ktorý vyzval na podporu dohody ako „signál solidarity Ukrajine za jej proeurópsku voľbu“. Predseda výboru, nemecký poslanec Elmar Brok, zasa hovoril o naplnení „vôle a túžby ukrajinského ľudu“.

Zrýchlené konanie by mohol ešte viac vyprovokovať Rusko

Väčšina účastníkov rozpravy pred hlasovaním sa podľa EP vyslovila v prospech prijatia asociačnej dohody v zrýchlenom konaní, iní však zdôraznili, že zrýchlené konanie by sa malo využívať len výnimočne, a niektorí tiež vyjadrili obavu, že takýto krok by mohol „ešte viac vyprovokovať Rusko“.

Asociačná dohoda v prípade schválenia prehĺbi politickú spoluprácu medzi EÚ a Ukrajinou a odstránením ciel a iných obmedzení zabezpečí obojstranne voľný prístup na trh, pripomína EP. Dodáva, že v rovnakom čase ako europoslanci bude o dokumente rokovať aj ukrajinský parlament. Predpokladaným termínom vstupu do platnosti je 1. november.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Porošenko sa s NATO dohodol na dodávke moderných zbraní

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok oznámil, že Kyjev sa dohodol s viacerými členskými krajinami NATO na priamych dodávkach zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti citujúca prezidentské stanovisko.

S viacerými krajinami NATO bola uzavretá dohoda o priamych dodávkach moderných zbraní, ktoré nám pomôžu obrániť sa a zvíťaziť,“ uvádza sa podľa agentúry v stanovisku.

Poradca Porošenka v nedeľu v Kyjeve uviedol, že Ukrajina sa na summite NATO vo Walese dohodla na dodávkach zbraní a zaslaní vojenských poradcov s piatimi členmi aliancie. Malo by ísť o Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Nórsko, štyri z nich dohodu však následne popreli. Porošenko navštívil vo štvrtok a piatok summit aliancie, kde sa stretol s podporou jej lídrov. NATO ako organizácia síce zbrane Ukrajine neposkytne, no jednotlivé členské krajiny tak môžu urobiť.

Severoatlantická aliancia prisľúbila Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny. Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistike, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte. Pomoc dosiahne hodnotu približne 15 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy