Iracký parlament schválil novú vládu Hajdara al-Abádího

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hajdar al Abádí
Parlament v Iraku schválil novú vládu premiéra Hajdara al-Abádího. Foto: SITA/AP

BAGDAD 8. septembra (WEBNOVINY) – Iracký parlament v pondelok schválil novú vládu premiéra Hajdara al-Abádího. Ministrov vnútra ani obrany zatiaľ neurčili, stať by sa tak podľa al-Abádího malo do týždňa.

Post ministra zahraničia bude zastávať bývalý premiér Ibrahím Džafárí. Viceprezidentmi sa stali šiitský expremiér Núrí al-Málikí, ďalší šiitský expremiér Ijád Alláví a sunnitský politik Usáma al-Nudžaifí, bývalý predseda parlamentu. Vicepremiérmi budú Kurd a sunnita.

Prezident Fuád Masúm poveril al-Abádího vytvorením vlády v auguste potom, čo expremiér Núrí al-Málikí nakoniec ustúpil tlaku v rámci krajiny i zo zahraničia a vzdal sa svojej funkcie. Al-Málikí bol irackým premiérom osem rokov, podľa mnohých však podnecoval etnické a náboženské napätie v krajine.

Al-Málikí sa chcel uchádzať o tretie funkčné obdobie napriek politickej kríze, v rámci ktorej ho vyzývali na odstúpenie dokonca i jeho najbližší spojenci. Al-Abádí si získal podporu USA aj Iránu po výzve irackým politickým lídrom, aby ukončili svoje spory, ktoré umožnili militantom zo skupiny Islamský štát obsadiť tretinu Iraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Núrí al-Málikí