Doneckom sa ozýva streľba, paľba zasiahla aj školu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 9. septembra (WEBNOVINY) – Napriek prímeriu medzi ukrajinskými vládnymi a separatistickými silami predstavitelia mesta Doneck hlásia pokračujúce ostreľovanie, ktoré podľa nich v noci z pondelka na utorok zranilo jednu ženu.

Radnica v hlavnom ohnisku separatistického povstania uvádza, že paľba zasiahla tentoraz školu a viacero obytných budov. Prímerie platiace od piatkového večera narušila sporadická paľba už aj cez víkend, v pondelok však mesto zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého počas predošlej noci neboli hlásené žiadne útoky s obeťami na životoch.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Doneck sa začiatkom augusta ocitol v obkľúčení vládnych síl a ostreľovanie raketami bolo v uplynulých týždňoch pre obyvateľov bežnou súčasťou života. Z porušovania najnovšieho prímeria, ktoré je súčasťou širšieho mierového plánu, sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Ukrajina, Rusko i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa však vyjadrili, že dohoda sa vo všeobecnosti dodržiava.

Separatisti prepúšťajú zajatcov

Východoukrajinskí povstalci uzavreli s Kyjevom v piatok dohodu o prímerí, ktorá okrem pokoja zbraní zahŕňa aj výmenu zajatcov. Proruskí separatisti prepustili 648 ukrajinských zajatcov na základe dohody o prímerí, ktorá začala platiť v piatok. Ako v utorok informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ukrajinská strana sa pripravuje na prijatie ďalších asi 500 svojich zajatcov zadržiavaných povstalcami. Nepovedal, koľko zajatých povstalcov odovzdá Ukrajina separatistom.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok povedal, že separatisti doteraz prepustili asi 1200 zajatcov z radov ukrajinskej armády. Prezident podľa Lysenka však uvádzal celkový počet zajatcov, ktorých podľa odhadov povstalci zadržiavajú. Na základe piatkovej dohody o prímerí by mali obe strany pustiť na slobodu všetkých zajatých vojakov a bojovníkov.

Počas prímeria zahynulo šesť ľudí

Rusko je presvedčené, že prímerie na východe Ukrajiny sa v celku dodržiava. Novinárom to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov s tým, že rokovania o budúcom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti by sa mohli začať čo najskôr. „Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava, no bolo tu pár incidentov, z ktorých sa obviňujú obe strany,“ vyhlásil Lavrov. Dodal, že Moskvu znepokojuje rozmiestňovanie ukrajinských vojakov v niektorých častiach východnej Ukrajiny, čo by mohlo znamenať, že vládne sily sa pripravujú na útok.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonović v pondelok vyhlásil, že boje na Ukrajine si už vyžiadali vyše 3000 mŕtvych, v čom sú zarátané i obete júlového zostrelenia malajzijského lietadla smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Najnovšie prímerie je súčasťou širšieho mierového plánu, o ktorom zástupcovia znepriatelených strán minulý týždeň rokovali v bieloruskom Minsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoSergej Lavrov