Británia vyzbrojuje Irak, USA vítajú novú vládu v krajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: ilustračné, SITA/AP

WASHINGTON 9. septembra (WEBNOVINY) – Británia pošle irackej vláde automatické zbrane a muníciu na boj proti extrémistom zo sunnitskej skupiny Islamský štát. Ako oznámilo britské ministerstvo obrany, zásielka príde do Iraku už v stredu. O zbrane v celkovej hodnote 1,6 milióna libier (dva milióny eur) požiadala iracká vláda.

Zbrane sú určené pre iracké a kurdské sily bojujúce proti islamistom. „Kurdské sily sú oveľa horšie vyzbrojené než Islamský štát a my im chceme pomôcť brániť sa, chrániť občanov a zastaviť postup islamistov,“ píše sa vo vyhlásení.

Britský premiér David Cameron opakovane deklaroval záujem zapojiť sa do boja proti Islamskému štátu, ktorý obsadil už veľké časti Iraku a Sýrie. Do boja proti povstalcom sa už zapojilo aj americké letectvo. Nemecko, Francúzsko a Taliansku chcú tiež poslať do Iraku zbrane.

USA hovoria o novom míľniku

Spojené štáty privítali vznik novej vlády v Iraku ako významný míľnik a kľúčový krok smerom k porazeniu militantnej skupiny Islamský štát. Minister zahraničia John Kerry uviedol, že kabinet irackého premiéra Hajdara al-Abádího má „potenciál zjednotiť všetky diverzné iracké komunity“.

Najvyššie posty si v Iraku rozdelili šiiti, sunniti i Kurdi. Al-Abádímu telefonicky zagratuloval aj prezident Barack Obama. Al-Abádí si získal podporu USA aj Iránu po výzve irackým politickým lídrom, aby ukončili svoje spory, ktoré umožnili militantom zo skupiny Islamský štát obsadiť tretinu Iraku.

Džihádisti kontrolujú rozsiahle oblasti Iraku aj Sýrie a v júni vyhlásili vznik „kalifátu“. Kerry odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie v rámci úsilia vybudovať koalíciu, ktorá by postupujúcim extrémistom čelila.

Ministri obrany a vnútra sú otázni

Iracký parlament v pondelok schválil novú vládu premiéra al-Abádího. Ministrov vnútra ani obrany zatiaľ neurčili, stať by sa tak podľa al-Abádího malo do týždňa. Post ministra zahraničia bude zastávať bývalý premiér Ibrahím Džafárí, viceprezidentmi sa stali šiitský expremiér Núrí al-Málikí a jeho dvaja politickí rivali: šiitský expremiér Ijád Alláví a sunnitský politik Usáma al-Nudžaifí, bývalý predseda parlamentu.

Vicepremiérmi budú Kurd, sunnita a šiit. Prezident Fuád Masúm poveril al-Abádího vytvorením vlády v auguste potom, čo expremiér al-Málikí nakoniec ustúpil tlaku v rámci krajiny i zo zahraničia a vzdal sa svojej funkcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDavid CameronJohn KerryNúrí al-Málikí