Kerry prišiel do Iraku rokovať o porážke Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Foto: SITA/AP

BAGDAD 10. septembra (WEBNOVINY) – Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu pricestoval do Iraku v rámci svojho turné po Blízkom východe. Jeho hlavným cieľom je deklarovanie podpory Spojených štátov v boji proti sunnitskej extrémistickej skupine Islamský štát, ktorá kontroluje rozsiahle časti Iraku a Sýrie.

Kerry ešte v pondelok ocenil vytvorenie novej irackej vlády a označil to za „veľký míľnik“ aj z hľadiska vyrovnania sa s islamistami. Šéf americkej diplomacie do irackého hlavného mesta Bagdad priletel z Jordánska, ktoré bolo prvou zastávkou jeho blízkovýchodného turné.

Okrem Iraku navštívi neskôr aj Saudskú Arábiu. Tá prostredníctvom svojich najvyšších predstaviteľov dlhodobo odmieta obvinenia, že sa podieľa na financovaní islamistov v Iraku a Sýrii.

John Kerry
Foto: SITA/AP

Americký prezident Barack Obama v stredu oficiálne predstaví vôbec prvú ucelenú stratégiu na boj proti sunnitskej extrémistickej skupine Islamský štát. Mal by to oznámiť na mimoriadnej tlačovej konferencii naplánovanej na stredu večer miestneho času (štvrtok ráno SELČ). O detailoch svojho plánu ešte v utorok informoval členov Kongresu, ktorým oznámil, že na to nepotrebuje ich súhlas.

Predpokladá sa, že šéf Bieleho domu nariadi rozsiahle letecké útoky na rôzne ciele v Iraku, pravdepodobne sa to však bude týkať aj Sýrie. Podmienkou má byť fakt, že vybrané miesta následne neobsadia islamistickí militanti z iných skupín a budú ich ovládať takzvaní umiernení povstalci.

Obama ešte v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu NBC uviedol, že Spojené štáty „zasiahnu“ proti militantom z Islamského štátu. Boj proti ozbrojenej skupine podľa v utorok zverejneného prieskumu denníka Washington Post podporuje väčšina Američanov. Prieskum zároveň ukázal ďalší pokles Obamovej popularity, keď len 43 percent obyvateľov USA ho aj pre nečinnosť voči islamistom považuje za „slabého lídra“.

Obamov oblek vzbudil záujem verejnosti
Foto: SITA/AP

Účasť Iránu na parížskej konferencii o Islamskom štáte nie je istá

Francúzsko zatiaľ nevie, či na plánovanú konferenciu v Paríži venovanú boju proti hrozbe Islamského štátu, príde na budúci týždeň aj Irán. Hovorca francúzskej vlády Stephane Le Foll povedal, že na konferencii sa za medzinárodné spoločenstvo s istotou zúčastnia predstavitelia piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Francúzska, Číny, Ruska, Británie a Spojených štátov.

Paríž chcel pôvodne pozvať aj predstaviteľov Iránu, Teherán však tvrdí, že nemá zmysel organizovať konferenciu o boji proti Islamskému štátu bez prítomnosti sýrskej vlády, s ktorou Západ rokovať nechce. „Islamský štát budeme riešiť za účasti všetkých hráčov, čo znamená aj Iránu. Sú tu však dve červené čiary – žiadne ústupky v jadrových vyjednávaniach (s Teheránom) a žiadny al-Assad,“ povedal nemenovaný francúzsky diplomat.

Bojovníci Islamského štátu už obsadili veľké časti vojnou zmietanej Sýrie ako aj severného Iraku. Medzinárodné spoločenstvo považuje skupinu za globálnu hrozbu. Americký prezident Barack Obama nedávno oznámil plány na vytvorenie „medzinárodnej koalície“ vytvorenej s cieľom poraziť Islamský štát. USA už uskutočňujú na severe Iraku nálety proti pozíciám skupiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaJohn Kerry