Za pád boeingu môže Ukrajina, tvrdí ruský minister obrany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boeing
Foto: SITA/AP

MOSKVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Ruský minister obrany Sergej Šojgu obvinil v stredu Ukrajinu zo zodpovednosti za zostrelenie malajzijského lietadla, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny.

Viac o Boeingu 777, ktorý zostrelili nad Ukrajinou

—–> TU.

K tragédii by podľa ministra nikdy nedošlo, keby Ukrajina neodštartovala vojnu na svojom území. „Katastrofa sa odohrala vo vzdušnom priestore Ukrajiny, ktorá nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo,“ vyhlásil Šojgu.

Holandskí vyšetrovatelia zverejnili v utorok predbežnú správu, podľa ktorej lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zasiahlo počas letu množstvo objektov letiacich vysokou rýchlosťou. Tie spôsobili rozpad stroja a jeho pád. Správa priamo nehovorí, že lietadlo zostrelili, no jej závery ukazujú tým smerom. Vyšetrovatelia tiež neuvádzajú, kto je za haváriu lietadla zodpovedný.

Obrazom: Boeing malajzijskej spoločnosti zostrelili nad Ukrajinou

Vyšetrovatelia konštatujú, že haváriu spôsobili vonkajšie príčiny, ich presné určenie si však vyžaduje ďalšie vyšetrovanie. Vláda v Kyjeve z incidentu podozrieva separatistov, tí to ale dlhodobo odmietajú. V pondelok premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharenko vyhlásil, že jeho bojovníci nemajú na podobný útok potrebnú muníciu.

Pri havárii 17. júla zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinou Holanďanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Šojgu